Кијев: Изјаве да спремамо офанзиву „дизање тензије“; ДНР: Кијев спрема диверзије у Донбасу

© Sputnik / Андрей Стенин / Уђи у базу фотографијаУстаници у Донбасу
Устаници у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2021
Пратите нас
Изјаве о офанзиви Кијева у Донбасу представљају „дизање тензије“, каже украјински вице-премијер Алексеј Резњиков и додаје да се Кијев бави тим питањем на политички и дипломатски начин. Истовремено, у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици оптужују украјинске снаге да припремају диверзије дуж линије раздвајања у Донбасу.
„Они дижу тензије и на окупираним територијама, наводно, Украјина ће почети офанзиву. Покушавају на тај начин да подигну борбени дух у рововима. А заправо ми покушавамо да политичко-дипломатским путем постигнемо ослобађање наших људи и наших територија“, рекао је украјински министар за привремено окупиране територије у интервјуу за интернет издање texty.org.ua.

С друге стране, заменик шефа Народне милиције самопроглашене ДНР Едуард Басурин изјавио је да украјинске снаге спремају диверзије дуж контакт-линије.

Руско-белоруске војне вежбе, колона тенкова Т-72Б3  - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2021
Провера борбене готовости: Русија извела целу војску на полигоне /видео/

Како је рекао, према информацијама до којих су дошли, у област је стигла група стручњака за диверзије из састава 8. пука специјалних снага с циљем извођења саботажа, као што је минирање на даљину или употреба беспилотних летелица опремљених експлозивним направама.

Подсетимо, ситуација у Донбасу заоштрила се крајем фебруара. У региону се практично сваки дан бележи размена ватре, укључујући уз употребу минобацача и бацача граната. Стране се међусобно оптужују за погоршање ситуације.

Раније данас, лидер самопроглашене ДНР Денис Пушилин је изјавио да, уколико Кијев крене у офанзиву, ДНР се неће зауставити на постојећим границама републике.

С друге стране, врховни командант украјинске војске Руслан Хомчак раније је изнео тврдњу да Русија наводно постепено нагомилава снаге на граници са Украјином, чиме угрожава војну безбедност Украјине. 

С тим у вези, портпарол Пентагона Џон Кирби рекао је да су САД упознате са тврдњама представника украјинске војске и да разговарају о томе са НАТО савезницима. Како је рекао, Вашинтон је контактирао Русију због оптужби Кијева.

Из Кремља су данас с тим у вези поручили да се Оружане снаге Русије налазе у подручјима, где постоји потреба за тим и остаће тамо, док руководство не одлучи другачије.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков је нагласио да „Русија никоме није претила, нити прети, нити представља претњу“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала