Ускоро у Сабору: Ко истиче усташке или четничке симболе – иде у затвор. Забрана и „За дом спремни“

© AP Photo / Darko BandicЗастава "За дом спремни"
Застава За дом спремни  - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2021
Пратите нас
Хрватски сабор требало би до краја маја да расправља о изменама и допунама Кривичног закона по којима се може затвором казнити истицање усташких симбола.

Измене закона предложила је владајућа коалиција, а ових дана довршен је и нацрт текста којим се у Кривични закон уграђује члан којим би се забранила јавна употреба усташког поздрава „За дом спремни“, пише Јутарњи лист.

Иницијативу за измену кривичног закона дао је почетком ове године Огњен Краус, председник Јеврејске општине Загреб, који је организовао три састанка на које су дошли представници већине парламентарних странака и мањински заступници, а све како би се санкционисала свака употреба усташких, четничких и фашистичких симбола.

Како наводи Јутарњи лист, ако у ХДЗ-у не прихвате овај предлог, опозиција ће у том случају у Сабор упутити нов предлог измена Кривичног закона, преноси Б92.

У предлогу измена закона, у које је тај лист имао увид, а у делу који се тиче „Истицања обележја националсоцијализма, фашизма, усташког и четничког покрета или режима“, стоји:

„Ко у јавном простору користи, јавно истиче, носи на одећи или показује у јавности на други начин симболе, пароле, слогане, заставе, знакове, ознаке, слике, имена, надимке, називе, поздраве, покличе, начине поздрављања, гестове, одоре или њихове делове или друга обележја фашистичког, националсоцијалистичког, усташког и четничког покрета или режима или њихових водећих особа или чета, казниће се казном затвора од шест месеци до три године.“

Тако се наводи и да ко то кривично дело почини путем штампаних или електроничких медија или компјутерских или друштвених мрежа, казниће се казном затвора од шест месеци до четири године.

А ко производи, складишти, дистрибуира, продаје, увози, извози, поседује у већим количинама или чини доступним јавности такав материјал казниће се казном затвора од једне до пет година.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала