Може ли НАТО помоћи Украјини

© Sputnik / Mikhail Markiv / Уђи у базу фотографијаЗаставе Украјине и НАТО-а
Заставе Украјине и НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2021
Пратите нас
САД пружају подршку Кијеву, али одлука о ступању Украјине у НАТО се налази у компетенцији руководства Северноатланске Алијансе, изјавила је на редовном брифингу представница Беле куће Џен Псаки.
„То (чланство у НАТО) је неко време била тежња Украјинаца. Већ дуго времена разговарамо о овој жељи Украјине. Снажно је подржавамо, сарађујемо са њом и радимо на одбијању акција које је дестабилизују“, рекла је она.

„Међутим, о томе ће одлуку донети НАТО“, закључила је Псаки.

Она је додала да Вашингтон разговара са Кијевом и о расту напетости на истоку земље и кршењима прекида ватре који су учестали.

Раније је председник Украјине Владимир Зеленски у разговору са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом да је најактуелније питање за Кијев добијање акционог плана за чланство у НАТО.

„Желимо да реформишемо нашу војску и војни сектор, али се Русија не може задржати само реформама. НАТО је једини начин да се оконча рат у Донбасу. Акциони план за чланство би био прави сигнал за Русију“, рекао је Зеленски.

Како се наводи, Зеленски је информисао генералног секретара НАТО-а да „Русија довлачи трупе на границу са Украјином и повећава њихов степен готовости за офанзиву“.

Кремљ је касније изразио сумњу да ће Украјини чланство у Алијанси нешто донети.

„Дубоко сумњам да ће то некако помоћи Украјини да реши унутрашње проблеме. Мислимо да ће то још више погоршати ситуацију“, рекао је новинарима портпарол Кремља, коментаришући речи Зеленског.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала