Неће скоро ауто-пут у Црној Гори: Рок истиче за 7 дана, може ли ЕУ помоћи

© Фото : Влада Црне ГореГрадња ауто-пута Бар Бољаре
Градња ауто-пута Бар Бољаре - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Уговор са кинеском "Ексим банком" о финансирању изградње деонице ауто-пута Подгорица-Матешево истиче 14. априла ове године и Црна Гора више неће моћи да повлачи новац после овог датума, осим ако се до тада не потпише анекс уговора.

Непродужавање овог уговора је вишеструко штетно за Црну Гору, јер ће у "Ексим банци" бити заробљено око 128 милиона евра које Влада више неће моћи да повуче за градњу ове деонице, држава ће платити пенале за неповучени новац, а истовремено се хитно из државног буџета мора наћи 128 милиона евра потребних ове године за завршетак радова, пишу Вијести.

О анексу уговора се, према информацијама Вијести, преговара већ три месеца, али није извесно да ће бити договорено продужење рока у наредних осам дана. Проблем је настао, јер претходна Влада када је продужавала рок за изградњу ауто-пута 2019. године за додатних 17 месеци, није продужила и рок из уговора о кредиту за повлачење новца потребног за изградњу.

Изузетно отежавајућа околност за решавање овог спора је и то што је претходна Влада Мила Ђукановића из 2014.године, односно тадашњи министар финансија Радоје Жугић, потписао уговор који предвиђа да ће се “права и обавезе страна по овом уговору тумачити у складу са законима Кине”, као и да би се евентуални спорови водили пред Арбитражном комисијом ЦИЕТАЦ из Пекинга.

Министар финансија Милојко Спајић је прошле седмице у емисији “Начисто” на ТВ Вијести, одговарајући на питање о преговорима са "Ексим банком" о кредитима за две поморске компаније и рати која пристиже за ауто-пут, поменуо и ове треће преговоре да се продужи рок за повлачење новца.

Министар финансија: Неће нас уценити

Министар је навео да се о овоме преговара на равноправним позицијама.

“Чак и да се то сторнира, нама је то ок. Ми ћемо завршити ауто-пут од наших пара. То је позиција равноправности, када ви можете да разговарате, а да вас нико не уцењује”, казао је тада Спајић.

Ако не успеју преговори о продужењу рока, Влада има две могућности - да неодостајући новац за завршетак ове деонице ауто-пута обезбеди повлачењем новца из својих депозита или да нека банка Европске уније (ЕУ) откупи дуг Црне Горе према "Ексим банци" и обезбеди недостајући део за завршетак деонице.

Од децембарског задужења од 750 милиона евра, након плаћања старих дугова у марту, у депозитима је остало око 400 милиона евра, тако да је та могућност реална иако је Влада планирала да јој ова позајмица траје две године. Са ЕУ се већ преговара и о другој могућности, односно њиховог преузимања дуга.

Може ли Европа помоћи?

У току преговора са "Ексим банком", црногорска страна добила је, према незваничним информацијама “Вијести” и понуду једне друге кинеске финансијске институције која је желела да откупи дуг Црне Горе према "Ексим банци", за дуже, али скупље услове отплате. Ова могућност више није вероватна, али постоји теоретска шанса да "Ексим банка" своје потраживање од Црне Горе, у случају било каквог кашњења, прода неком другом.

Потпредседник Владе Дритан Абазовић је приликом прве посете Бриселу, 17. марта, пред заступницима Европског парламента затражио помоћ ЕУ, наводећи да Кина врши утицај преко додељеног кредита за деоницу ауто-пута Бар-Бољаре.

Након тога портпаролка Европске комисије (ЕК) Ана Писонеро је казала да је ЕУ спремна да помогне Црној Гори у проналажењу решења за враћање дуга кинеским банкама, које је држава узела да би финансирала инфраструктурне пројекте.

Спајић је прошле седмице казао да је кинески кредит у доларима постао скуп због погоршања међувалутног курса, као и да би сада био повољнији кредит у еврима.

Бивша Влада заборавила на рок

Уговор са "Ексим банком" потписан је у октобру 2014. године, али је ступио на снагу 14. априла 2015. године са могућношћу да се одобрени кредит од 944 милиона долара повлачи у наредних шест година. Уговор о изградњи ауто-пута предвиђао је да радови буду завршени за четири године, односно у мају 2019. године, уз две године за проверу квалитета радова, колико је трајао и грејс период у отплати главнице кредита. Према пракси, новац од кредита се повлачио сукцесивно како су пристизали и потврђивани рачуни кинеског извођача ЦРБЦ-ија и уплаћиван је овој кинеској компанији.

У извештају Владе о јавном дугу и гаранцијама на крају прошле године, наведено је да је из кредита "Ексим банке" остало неповучено 128 милиона евра. Прошле године је због застоја у раду за радове потрошено свега 28,5 милиона евра из кредита.

Анексом уговора за изградњу рок је био продужен за крај септембра 2020. године, без продужења рока у уговора о кредиту. У јуну прошле године је тадашњи министар саобраћаја Осман Нурковић најавио да радови неће бити завршени ни у септембру, већ вероватно на лето 2021. године.
Тадашња Влада није потписала нови анекс о поновном одлагању рока завршетка. Према последњим најавама, ова деоница ауто-пута могла би бити завршена тек крајем године ако до тада буду решени сви спорови. То ће значити да ће кашњење трајати скоро три године.

Влада 2014. потписала уговор који се показао врло лош за Црну Гору

У уговору о кредиту са "Ексим банком", тадашња Влада (зајмопримац) се одрекла суверенитета над својом имовином и територијом, у случају да не може да враћа кредит, како би се кинеска страна могла наплатити запленом било које државне имовине.

“Зајмопримац се овим неопозиво одриче имунитета по основу суверености или на други начин за себе или своју имовину, осим имовине која се односи на дипломатско-конзуларна представништва и војне имовине, у вези са било којим арбитрабжним поступаком у складу са чланом 8.5 овог уговора или извршења било које арбитражне одлуке”, наведено је у уговору.

Пише и да ће се “овај уговор као и права и обавезе страна по овом уговору руководити и тумачити у складу са законима Кине”.

“Било који спор који настане из или у вези са овим уговором биће разрешен путем пријатељских консултација. Уколико се решење не може постићи путем тих консултација, свака страна ће имати право да преда тај спор на арбитражу Међународној привредној и трговинској арбитражној комисији Кине (ЦИЕТАЦ). Арбитража ће се спровести у складу са арбитражним правилима ЦИЕТАЦ-а која су на снази у време предаје на арбитражу. Арбитражна одлука ће бити коначна и обавезујућа за обе стране. Место арбитраже биће Пекинг”, наведено је у уговору.

На наплату стиже прва рата од 49,3 милиона

На наплату ове године до јула стиже на наплату и прва полугодишња рата за деоницу ауто-пута од око 49,3 милиона евра. Од тог износа на главницу се односи 24,13 милиона евра, а на камате 15,16 милиона евра.

Следећа рата стиже на наплату у јануару наредне године, па опет у јулу.

Ако ова деоница буде и изграђена до краја године, биће потребно још најмање шест месеци за обављање техничког пријема, а у том периоду ауто-пут неће бити у употреби.

Ово значи да ће Црна Гора платити 150 милиона евра за ауто-пут пре него што буде завршен и пре него што сазна да ли је квалитетно урађен. У предлогу овогодишњег буџета, који је упућен Скупштини, пише да ће новац за овогодишње радове на ауто-путу процењене на 127,7 милиона е ра бити обезбеђен повлачењем новца из кредита "Ексим банке".

Ако те не буде могуће после 14. априла, биће потребна и промена овог предлога.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала