Нове оптужбе: Хрватска полиција поново на тапету због гнусних злочина, објављено шокантно сведочење

© AFP 2023 / JURE MAKOVECМигранти на граници
Мигранти на граници - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2021
Пратите нас
Хрватска гранична полиција поново је на мети оптужби за злостављање миграната на граници Хрватске са Босном и Херцеговином. Један хрватски гранични полицајац је наводно сексуално злостављао жену из Авганистана током проналаска групе миграната на граници са БиХ, објавио је британски лист „Гардијан“.

Према извештају у који је британски лист имао увид, погранични полицајац је држао мигранткињу под претњом ножем и наводно је приморао да се скине гола.

Европска комисија је такав инцидент описала као озбиљно кривично дело, због чега је позвала хрватске власти да темељно истраже све наводе и наставе са релевантним радњама.

Према подацима Данског савета за избеглице (ДРЦ), инцидент се догодио у ноћи 15. фебруара на хрватској територији, неколико километара од босанског града Велика Кладуша.

Жена је навела да је покушала да пређе границу са групом од још четири особе, укључујући двоје деце, али их је зауставио полицајац који је наводно уперио пушку у њих.

Авганистанци су затражили азил, али је, према речима сведока, један од полицајаца поцепао папире и насмејао се.

„Увредио нас је, ошамарио старијег мушкарца који је био са нама и децом и рекао нам да испразнимо џепове и покажемо им торбе“, рекла је жена.

„Онда ме је одвео у страну и почео да ме претреса. Инсистирала сам на томе да не сме да ме додирује. Питао ме је зашто. Рекла сам му јер сам жена и муслиманка и то је харам. Полицајац ме ударио по глави и рекао ми: Ако сте муслиманка, зашто сте дошли у Хрватску, зашто нисте остали у Босни са муслиманима?“.

Полицајац јој је наводно скинуо мараму и јакну.

„Након што ми је скинуо јакну, почео је да ми додирује груди, а ја сам почела да плачем“, рекла је жена. 

Бодљикава жица  - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2019
Извештај: Хрватска у близини Србије има логоре за премлаћивање

„Дала сам полицајцу 50 евра које сам имала у џепу, надајући се да ће престати да ме додирује. Полицајац ми је наредио да скинем све мајице и ја сам то одбила. Наставио је да ме додирује по грудима, а ја сам плакала. Полицајац ми је рекао да престанем да плачем сигнализирајући да ће ме задавити ако наставим. Било ме је страх, али сам престала да плачем“, додала је она.

Неколико минута касније стигао је полицијски комби и мигрантима је наређено да уђу унутра, након чега су вожени око 20 минута пре него што им је речено да изађу.

Полицајац је поново затражио од жене да се скине до гола, преноси „Гардијан“.

„Успротивила сам се и добила сам јак шамар по лицу. Речено ми је: Свуци се гола. На себи сам имала шест мајица и три пара панталона. Скинула сам све осим једне мајице и панталона и покрила се покривачем. Пришао ми је официр и почео да ме додирује преко покривача. Осетио је моју одећу и ошамарио ме, рекавши да морам скинути све, чак и доњи веш. Полицајац је почео да ме претреса и додирује док сам била гола. Затим ме питао да ли га волим. Рекао ми је: Волим те, да ли ти волиш мене? Да ли желиш да те водим негде где би била са мном? Била сам уплашена и у сузама. Тражио је да ме одведе у шуму и питао ме да ли разумем на шта мисли. Гестикулирала сам му као да нисам разумела. А разумела сам. Тада ме је полицајац ухватио за раме и гурнуо у правцу другог официра. Обоје су имали батеријске лампе на челу и нисам могла добро да видим. Полицајац који ме је додиривао извукао је нож и ставио ми га на грло. Рекао ми је да ће ме, ако икада икоме нешто кажем, убити и да ћу се, ако се икад вратим у Хрватску, суочити са својим крајем, у шуми, под њим", испричала је она.

Полицајац је наводно поново ударао жену и остале чланове групе по лицима, главама и ногама. Тада су им полицајци, како се извештава, наредили да пешаче до БиХ.

Генерална секретарка ДРЦ Шарлот Сленте каже да је ово сведочење заиста шокантно.

„Још једном, ово захтева хитну потребу за системским истрагама ових извештаја“, истакла је Сленте.

Додаје да, упркос ангажовању Европске комисије са хрватским властима последњих месеци, практично нема напретка у истрагама извештаја, ни у развоју механизама независног надзора граница у спречавању насиља на спољним границама ЕУ. 

Хрватска полиција на граници - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2020
„Узнемирујући степен насиља на границама ЕУ“

„Заиста је време да реторику претворимо у стварност и обезбедимо да се успостави независно надгледање граница како би се спречиле ове злоупотребе“, изјавила је она.

Европска комисија је саопштила да очекује од хрватских власти да детаљно истраже све наводе и да спроведу одговарајуће акције.

Ово није први пут да се у јавности појављују сведочења и оптужбе у вези са бруталностима хрватске граничне полиције. Хрватска полиција је сваки пут негирала апсолутно све оптужбе на свој рачун.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала