Патрушев: У лабораторијама широм света Америка производи биолошко оружје

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаСекретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев
Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2021
Пратите нас
Русија има озбиљне разлоге за претпоставку да се у биолошким лабораторијама које се појављују широм света и које су под контролом Америке ради на биолошком оружју, рекао је секретар Савета за безбедност Русије Николај Патрушев.

Он је у интервјуу за „Комерсант“ рекао и да се те лабораторије углавном појављују у близини граница Русије и Кине.

„Уверавају нас да су то истраживачки центри где Американци помажу локалним научницима да пронађу нове начине борбе против опасних болести. Истина, власти држава где се налазе ти објекти немају праву слику о томе шта се у њима догађа“, рекао је Патрушев.

Такође је указао да се у областима где постоје такве лабораторије појављују болести нетипичне за те регионе.

Патрушев је такође рекао да САД не журе да униште хемијско оружје и да су продужили рокове за његову ликвидацију до 2023. године, а при томе оптужују Русију која такво оружје нема.

„Америка је првобитно имала мање хемијског оружја од Русије, за трећину, али ми га више немамо, а код њих – ено га у складиштима. Они га уништавају без ентузијазма и продужили су рокове до 2023. Организацију за забрану хемијског оружја таква ситуација не брине, сувишна питања Вашингтону не упућују“, рекао је он.

Патрушев је говорио о бројним аспектима америчко-руских односа за које је оценио да се тренутно налазе на најнижем нивоу од времена Хладног рата.

Ипак, очекује да у Вашингтону преовлада здрав разум и да почне дијалог о питањима која се без конструктивне сарадње две земље не могу ефикасно решити.

„Полазимо од тога да би у данашњој сложеној међународној ситуацији сценарио нормализације наших односа био оптималан. Он би одговарао не само интересима Москве и Вашингтона, већ би то било боље за читаво човечанство “, оценио је Патрушев.

Према његовим речима, област стратешке стабилности и контроле наоружања је главно питање дијалога две земље а позитиван пример било је продужење Споразума о стратешком офанзивном наоружању (СТАРТ 3).

Високи руски званичник прокоментарисао је и грубе речи америчког председника Џозефа Бајдена на рачун руског председника Владимира Путина, истакавши да Русија не жели да такве неприхватљиве речи униште перспективе руско-америчких сусрета на највишем нивоу.

За Бајденове речи о Путину рекао је да су без преседана и додао се нада да и у Вашингтону схватају насталу ситуацију. У Кремљу, додао је, не очекују извињење Американаца.

Подсетимо, Бајден је у недавном интервјуу изјавио да ће руско руководство морати да „плати цену“ у вези са покушајима мешања у америчке изборе, које се приписује Москви. Осим тога, шеф Беле куће потврдно је одговорио на питање да ли Путина сматра „убицом“. 

Председник Русије Владимир Путин је, реагујући на ту изјаву, америчком лидеру пожелео здравље. Касније је предложио Бајдену јавну онлајн дискусију, што је Вашингтон одбио.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала