Премијер Кривокапић у мртвом углу: Постоји само још једно елегантно решење за излазак из кризе

© AP Photo / Risto BozovicПремијер Црне Горе Здравко Кривокапић и потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић и потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2021
Пратите нас
Премијер Црне Горе налази се у мртвом углу за шта је добрим делом сам одговоран. Здравко Кривокапић нема добру опцију излаза из кризе - није добро за њега да му пропадне предлог за смену министра Владимира Лепосавића у Скупштини, а још му је горе да за тај предлог гласа Ђукановићев ДПС. Али, елегантно решење за излазак из кризе још постоји.

Ово каже за Спутњик аналитичар Ђорђе Вукадиновић који верује да би једино оставка министра Владимира Лепосавића могла да смири страсти пре него што Кривокапићев предлог о његовој смени због става о Сребреници дође пред посланике.

Оставка једино елегантно решење

"То је једина, колико толико спасоносна солуција за Владу и за премијера Кривокапића и владајућу већину, да после додатних консултација, а можда и интервенције или савета Цркве, митрополије, можда владике Јоаникија, министар правде Владимир Лепосавић поднесе оставку. Представници Српске православне цркве јесу рекли да се неће мешати у дневно политичке ствари, али мислим да би после разговора или апела са више актера, који су уосталом и допринели формирању Владе, могло да се дође до оваквог решења", каже Вукадиновић.

Вукадиновић верује да би једино оставка министра Владимира Лепосавића могла да смири страсти пре него што предлог о смени због ставо о Сребреници дође пред посланике.
Премијер Кривокапић у мртвом углу: Постоји само још једно елегантно решење за излазак из кризе - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2021
Вукадиновић верује да би једино оставка министра Владимира Лепосавића могла да смири страсти пре него што предлог о смени због ставо о Сребреници дође пред посланике.

Он додаје да је власт фактички и формирана са благословом покојног митрополита Амфилохија и подсећа на састанак под Острогом где су дефинисане важне тачке данашње владавине.

Сребреница само последица

Вукадиновић каже да су Црну Гору у ову кризу која би могла да доведе до кохабиације, а можда и пада Владе, довеле реалне политичке прилике на које се није обраћало довољно пажње. Тврди да је бура око Сребренице прво последица услова под којима је Влада формирана, а затим и нелојалног понашања коалиционих партнера.

"Демократски Фронт се није осећао комотно у тој причи. Да ли нису били довољно испоштовани, нису хтели да преузму одговорност или су мислили да је Кривокапић само фигура за једнократну употребу, па треба да се приклони њима, у овом тренутку не знамо. Али, чињеница је да се ДФ од првог дана, још пре формирања Владе понашао као да није део владајуће већине. То је додатно слабило позиције ионако слабе власти", каже Вукадиновић.

Он подсећа да је Влада формирана на темељу принципијелоног компромиса - сви су против Ђукановића и ДПС-а, али и непринципијелног - сви су морали нечега да се одрекну, а највећи део владајуће већине да замрзне добар део својих идеолошких ставова, па и темељних, питања Косова, европске оријентације, сарадње са НАТО.

© Фото : Спутњику уступила УРА"Иако је од Абазовића зависило формирање власти, има скорман број посланика, али он се практично понашао као да спроводи своју политику и агенду, а они треба да устукну и повуку се", каже Вукадиновић..
Премијер Кривокапић у мртвом углу: Постоји само још једно елегантно решење за излазак из кризе - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2021
"Иако је од Абазовића зависило формирање власти, има скорман број посланика, али он се практично понашао као да спроводи своју политику и агенду, а они треба да устукну и повуку се", каже Вукадиновић..

Агресиван наступ Дритана

Вукадиновић каже да Влада има још један камен око врата, удруживање са Грађанским покретом УРА, чији се ставови дијаметрално разликују од ставова других коалиционих партнера, па је тешко одржавати равнотежу у владајућој коалицији.

"Дритан Абазовић, иако је од њега зависило формирање власти, има скорман проценат гласова, још скормнији број посланика, али он се практично понашао као да спроводи своју политику и агенду, а они треба да устукну и повуку се. Та деликатна равнотежа је нарушена агресивним наступом Дритана Абазовића, али и ДФ-а који је покушавао да поентира у јавности и бирачком телу и тако компензује оно што није добио у позицијама власти" истиче Вукадиновић.

Потценили Милову снагу

Он је сигуран да се влађајућа коалиција и мимо очију јавности међусобно сукобљава и препуцавала, а каже да је очигледно да се понашала као да главна опасност не постоји, као да ДПС са својим партнерима нема само једног посланика мање у Скупштини.

© Sputnik / Небојша ПоповићПристалице ДПС-а у Подгорици.
Премијер Кривокапић у мртвом углу: Постоји само још једно елегантно решење за излазак из кризе - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2021
Присталице ДПС-а у Подгорици.

"Одговарност владајуће коалиције је у томе што је потценила опасност противника какав је Ђукановић и пребрзо ушла у нешто што је било за очекивати, а то су међусобне размирице, идеолошке, личне амбиције и супротстављени интереси, има и једног и другог и трећег. С друге стране, сви су се правили као да ДПС не постоји, не само у Скупштини, већ и Ђукановић на месту председника државе".

Он подсећа да су неформалне полуге моћи Ђукановића и његове партије очигедне, да су видљиве и у медијима. Бивша власт готово да још увек контролише и државну телевизију која никако да промени политику, па ни руководство.

"Кривокапић се у суштини налази између чекића и наковња, не толико због Ђукановића који искусно и вешто чека своју прилику, већ између чекића и наковња својих коалиционих партнера, с једне стране УРА-е и Дритана Абазовића, а са друге Демократског Фронта и његових челника. И једни и други су потенцирали и настоје да реализују своје политчке агенде, а Кривокапић се, а делимично и Бечићеве Демократе, понашао као на ветрометини", оцењује Вукадиновић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала