Путин обећао Пашињану: Решићемо проблем вакцина, али не на уштрб грађана Русије

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПремијер Јерменије Никол Пашињан и председник Русије Владимир Путин на састанку у Москви
Премијер Јерменије Никол Пашињан и председник Русије Владимир Путин на састанку у Москви - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2021
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин обећао је јерменском премијеру Николу Пашињану да ће решити питање неопходних испорука вакцина против вируса корона у Јерменију, али не на уштрб држављана Русије.

На разговорима у Кремљу, Пашињан је изјавио да Јерменија рачуна на набавку руске вакцине против вируса корона, с обзиром да је она доказала своју ефикасност.

„За нас је веома важно да Република Јерменија добије прилику да купи ову вакцину“, рекао је Пашињан.

„Мислим да ћемо решити тај проблем. Али не на штету грађана Русије, руских потрошача. Наш обим производње одговара потражњи у земљи“, одговорио је Путин.

Он је додао да је обим производње вакцине и оних који желе да се вакцинишу у Русији углавном пропорционалан.

„Чак постоји мало већа потражња. Али истовремено расте и обим производње. Разговараћемо о томе“, уверио је Путин и додао да се производња вакцина у Русији повећава.    

Руски лидер је приметио да са напретком кампање за вакцинацију све више људи жели да се вакцинише руском вакцином.  

Са своје стране, јерменски премијер саопштио је да ће у Јереван у четвртак стићи прва партија вакцине против ковида.

„Веома блиско сарађујемо на сузбијању пандемије ковида 19, сутра ћемо добити прву партију руске вакцине и надамо се да ћемо купити велику количину руске вакцине, јер је доказала своју ефикасност у пракси“, рекао је Пашињан.

Он је прецизирао да ће Јерменија добити 15 хиљада доза руске вакцине.

Пашињан је стигао у среду у Москву на разговоре са председником Русије. Како је раније изјавио, са руским лидером намерава да разговара о имплементацији споразума о Нагорно Карабаху и изборима у Јерменији.

Министарство здравља Јерменије одобрило је употребу вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) у фебруару. 

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету. Вакцина је направљена на провереној и добро изученој платформи хуманих аденовирусних вектора, а њена ефикасност је изнад 90 одсто.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала