Рампа „Зума“ за Русију показује како ветар дува на Западу

© pixabay.comВиртуелни састнакак
Виртуелни састнакак - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Одлука платформе „Зум“ да забрани приступ сервису руским државним институцијама и компанијама је безуспешан покушај одређених снага да напакосте Русији и показује како ветар дува на Западу, оцењују руски експерти, који истичу да Русија већ има алтернативне и за кориснике безбедне сервисе.

Вест да ће компанија „Зум“, која пружа услуге за одржавање видео-конференција, својим дистрибутерима забранити продају приступа сервису за руске државне институције и компаније у Русији је дочекана мирно.

У Кремљу жале због те одлуке и не разумеју је, уз напомену да ни председник Путин и његова администрација нису користили „Зум“ у раду, с изузетком неких мултилатералних међународних контаката. Из Савета Федерације кажу да у могућој забрани услуга „Зума“ не виде никакву трагедију јер постоји доста конкурентних домаћих алтернатива овим сервису. Слично мишљење чује се у Думи, где поводом одлуке „Зума“ истичу да то потврђује да Русија треба да активно разрађује сопствене сервисе. Министар просвете Русије Сергеј Кравцов већ поручује да ће се руске школе више оријентисати на руски софтвер, укључујући систем „Сферум“ за видео-конференције, док из Савета безбедности РФ дотле упозоравају да није искључено ни блокирање платформе „Зум“ у Русији. 

Одлука „Зума“ показује како ветар дува

Стручњак за информациону безбедност Андреј Масалович оцењује да је одлука „Зума“ индикативна и да показује „како ветар дува“, односно да одређене снаге покушавају да на овај начин напакосте Русији, како каже, без успеха.

„Постоји око 15 алтернатива ’Зуму‘. Прошлог пролећа, када је почела ова епопеја самоизолације, разматрали смо које платформе за одржавање видео-конференција постоје и испоставило се да их има око 15. То јест, ’Зум‘ је једна од петнаест платформи која је одабрана јер се испоставило да има неколико погодних дугмади која су учитељима била лака и разумљива за коришћење“, каже Масалович. 

Поред „Зума“, он наводи да платформу „Јитси“, која није ништа гора. Експерт објашњава да она ради на отвореним кодовима: увек је можете ставити на своје сервере и користити. 

„Са друге стране, већ су се појавила решења у Русији која могу успешно заменити светске платформе. А сада је такво време да када узмете у руке паметни телефон, само се сетите да више од милијарду паметних телефона тренутно има руски софтвер компаније ’Спирит‘. Односно, апликације и алгоритми за обраду сигнала су руске производње. ’Спирит‘ се не промовише, о овом софтверу се не говори, али он се налази у милијардама телефона“, истакао је Масалович. 

Синдром остареле примадоне

По његовом мишљењу, Русија је сада међу лидерима информационих технологија у неким областима. 

„Дакле, ако иза ’Зума’ стоји воља америчких власти, онда могу рећи да америчка администрација сада има ’синдром остареле примадоне‘“, нагласио је експерт. 

Евгеније Јушчук, експерт за технологије из области безбедности појашњава да „Зум“ у принципу није толико изванредна платформа за одржавање видео-конференција и постао је популаран током пандемије највероватније зато што је био при руци

„Требало је нешто предузети и, пре свега школе, а затим и компаније, почеле су хаотично да траже платформе за организовање видео-конференција за поприлично велики број учесника. Наишли су на ’Зум‘ о коме се писало у медијима и тако је платформа постала тражена. Пре тога, о ’Зуму‘ се уопште није говорило широм света“, каже Јушчук. 

Жалбе на рад „Зума“ су честе

Експерт истиче да има пуно жалби на „Зум“ јер далеко од тога да је платформа увек у стању да одржи висок квалитет комуникације. Односно,  често платформа кочи и велики број жалби ученика се односи на тај минус. 

„Чињеница је да ’Зум‘ није чак ни хакован, већ су одређени људи добијали приступ видео-конференцијама зато што је у питању прилично незаштићено емитовање. Стога ће се, наравно, сада радити на сигурнијим и стабилнијим платформама за владине институције и највероватније ће то бити руске платформе за руске институције. Тим пре што и када ’Мајкрософт‘ продаје свој производ компанијама, још увек није спреман да га прода свима, ради то веома дуго, а затим проверава санкционе спискове“, нагласио је Јушчук.  

Без обзира на то из ког угла се гледа на тренутно стање ствари, Јушчук истиче да је за руске компаније у погледу поверљивости, стабилности, хаковања и карактеристика рада саме платформе, логичније да направе неку врсту руске платформе. Посебно узимајући у обзир то што Русија иде ка суверенитету интернета, за случај да јој га одузму или искључе, или ако Русија одлучи да се искључи, треба да постоје алтернативе, закључио је Јушчук.  

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала