Творци „Спутњика Ве“: Вест о провери етичких норми вакцине ─ лажна

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаАмпуле и кутија вакцина против ковида "Спутњик Ве"
Ампуле и кутија вакцина против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2021
Пратите нас
Творци руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) назвали су лажном вест листа „Фајненшел тајмс“ да ће европски регулатор за лекове наводно током испитивања руске вакцине проверити усаглашеност са етичким и научним стандардима у светлу неких „страхова“, наводи се на званичном налогу вакцине на Твитеру.
„Данас објављено саопштење ‘Фајненшел тајмса’ о специјалној истрази клиничких испитивања ‘Спутњика Ве’ није тачно. Тим ‘Спутњика Ве’ пролази уобичајену процедуру одобравања Европске агенције за лекове (ЕМА), у оквиру које је добра клиничка пракса стандард за све вакцине“, истиче се у саопштењу.

​Такође се напомиње да је „Спутњик Ве“ управо и позвао представнике ЕМА да спроведу доследну експертизу регистрационог досијеа и да су за то пружене све потребне информације.

„Већ 59 земаља је потврдило да је ‘Спутњик Ве’ усаглашен са добром клиничком праксом и очекујемо да то учини и ЕМА. Лажне вести које се позивају на анонимне изворе покушавају да утичу на објективност процедуре одобрења ЕМА и молимо све медије да користе званична саопштења ЕМА и ‘Спутњика Ве’ како би се избегле нетачне информације“, прецизира се у саопштењу.

Лист „Фајненшел тајмс“ раније је писао да Европска агенција за лекове следеће недеље започиње проверу поштовања етичких и научних стандарда током испитивања руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“.

Вакцина „Спутњик Ве“ коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала