Брнабићева: Одлучено је да се покрене процедура за промену Устава Србије /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићАна Брнабић
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
На консултацијама премијерке Србије Ане Брнабић са председником скупштине Ивицом Дачићем и министарком правде Мајом Поповић одлучено је да се покрене процедура за промену Устава Србије у области правосуђа.

Тим поводом је договорено да би за десетак дана требало да се одржи седница Одбора за уставна питања и законодавство на којој ће бити представници предледача уставних амандмана из Министарства правде и Владе Србије.

На конференцији за медије премијерка је изјавила да се са Европском унијом и осталим партнерима говори о владавини права, али се о томе мало разговара са грађанима Србије.

"Оно што се мало зна је да 70 одсто свега што Влада Србије у овом тренутку ради тиче се владавине права", додала је премијерка.

Брнабићева је рекла да је Влада Републике Србије 3. децембра усвојила иницијативу за промену Устава и ту иницијативу проследила Скупштини Србије.

На консултацијама је било речи о томе може ли Влада да убрза овај процес у Скупштини.

"Договорено је да ће одбор за уставна питања влади упутити позив да током следеће недеље имамо седницу о којој ће се расправљати о овој нашој иницијативи и следећим корацима. Тиме улазимо дубље у тај процес", рекла је премијерка.

Она је нагласила да је важно да постоји друштвени консензус о овој теми.

"Поред овога Влада као извршна власт ради на томе да подржи судство да буде што ефикасније. Министарство правде ради на изменама и допунама Закона о парничком поступку", рекла је премијерка и објаснила да би ове измене требало да омогуће ефикаснија суђења, односно бржи завршетак парница.

Брнабићева је рекла и да је Министарство правде израдило Нацрт стратегије људских ресурса у правосуђу, које је упутило на мишљење Високом савету судства (ВСС), Државном већу тужилаца (ДВТ) и Синдикату правосуђа Србије.

Намера је, каже, да се додатним запошљавањем и прерасподелама, помогне судству да буде ефикасније, мање оптерећено, а да грађани добију суђења у разумном року, што ће, додаје, унапредити осећање владавине права и правде у Србији.

Додала је да је Министарство правде израдило нацрт Измена и допуна пословника о раду Државног већа Тужилаца, којим се регулише поступање Повереника за самосталност јавног тужилаштва..

Она је додала да се очекује да се разматрање тог Правилник уврсти на дневни ред једног од првих наредник заседања ДВТ-а.

“Ово се тиче самосталности, јачања правосуђа, и као такве, владавине права”, рекла је.

Премијерка је посебно навела и да влада, уз помоћ и подршку, и у сталној координацији са представницима ЕУ, ради на успостављању јединственог и централност система за управљање предметима у правосуђу, односно једног ИТ система за правосуђе.

Такав систем, указала је, не поседују ни многе државе чланице ЕУ.

“Ако успемо да урадимо на најбољи начин, то ће нам омогућити да имамо правосуђе какво заслужују и грађавни и привреда, али и цело наше судство, да планира ресурсе, време”, рекла је Брнабићева.

Она је навела да је то амбициозан пројекат, чији је оквир за имплементацију три године, као и да је Делегација ЕУ у Србији објавила тендер за ИТ систем, а да сутра истиче рок за пријаве.

“Тиме показујемо опредељеност за независно правосуђе, ефикасно одговорно, коме влада стоји на располагању за сваку врсту подршке”, рекла је.

Премијерка је навела и да је након формирања Владе, 27. новембра имала онлајн састанак са делегацијом ОДИР-а и ОЕБС-а.

"Договорили смо да Влада поново формира радну групу за унапређење изборних услова која би се бавила инплементацијом њихових препорука. Радна група је формирана 3. децембра и усвојила мишљење о њиховим препорукама. Радна група је имала састанак и са организацијама цивилног друштва", рекла је она.

Брнабићева је нагласила да је у току припрема преднацрта три закона - Закон о избору народних посланика, Закон о локалним изборима и Закон о избору председника Републике и изменама и допунама ових закона би се имплементирао највећи део препорука ОДИР-а.

"Важно је да напоменем да поред ових ствари које се тичу међустраначких дијалога, посредством посланика у Европарламенту или не, постоји велики део који мора да уради Влада", додала је.

"Драго ми је ако Приштина жели да настави дијалог"

Премијерка је изјавила да јој је неизмерно драго ако представници привремених институција у Приштини заиста желе да поново почне дијалог, с обзиром на њихове раније изјаве да им разговор са Београдом није међу приоритетима.

“То је најбоља могућа вест. Биле су раније најаве да то Куртиу није приоритет, већ му је пета, шеста ставка на дневном реду… Драго ми је ако се њихов став променио, то је важно за безбедност и стабилност региона”, рекла је Брнабић на питање да прокоментарише најаве из Приштине да ће у дијалогу са Београдом учествовати Аљбин Курти, уз Вјосу Османи.

На питање да ли је и она размишљала да се прикључи дијалогу, у том случају, Брнабићева је рекла да је главни преговарач Београда председник Александар Вучић, а да она, наравно, не бежи од учешћа у разговору, ако буде потребно.

Ко ће учествовати у дијалогу, видећемо. Дијалог модерира ЕУ, ако треба да учествујем и ја, од тога не бежим, као ни од било какве одговорности или задатка које се ставља пред мене као премијерку Србије”, рекла је Брнабићева.

Пре свега јој је, понавља, драго да дијалог уопште може да се настави.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала