Црна Гора бира између два зла – или опстанак владе, или се Мило враћа у игру /видео/

© AFP 2023 / Андреј ИсаковићПристалице ДПС-а Црне Горе прослављају победу на изборима
Присталице ДПС-а Црне Горе прослављају победу на изборима - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Црна Гора може да сачува стабилност и нађе излаз из кризе изазване различитим виђењем злочина у Сребреници унутар владе само бирајући између мањег зла – или да кабинет Здравка Кривокапића опстане по сваку цену, договором три чланице владајуће коалиције, или се у игру враћа ДПС Мила Ђукановића.

Пад владе и ванредни избори не би донели ништа добро ни Црној Гори, ни српском народу.

Избори су велики ризик, и за демократију у Црној Гори, и за српски народ, а једино би били добри за ДПС, оцењују др Горан Николић са Института за европске студије и историчар др Богдан Живковић у емисији Свет са Спутњиком посвећеној кризи црногорске владе изазваној захтевом премијера Здравка Кривокапића да министар правде Владимир Лепосавић поднесе оставку због одбијања да призна да се у Сребреници догодио геноцид.

По мишљењу Николића, с обзиром на ризичност избора мање је битна судбина појединаца попут министра Владимира Лепосавића па и самог премијера Кривокапића а много важнији спас владе.

„У овој ситуацији далеко је боље да остане овако како јесте и да сви политички актери у Црној Гори који творе власт нађу неки споразум и коначно ураде оно што је једино што их је спајало а то је борба против криминала и корупције и против режима Мила Ђукановића. Кад се на тај начин задају ударци тој хоботници једино тако је могуће имати слободне и фер изборе“, истиче Богдан Живковић на питање како Црна Гора може да изађе из кризе а да сачува стабилност.

Избећи да се ДПС врати у игру

Живковић упозорава да уколико Лепосавић не поднесе оставку то би могло да врати у игру странку Мила Ђукановића, а она је, како каже, највећа опасност за Србе у Црној Гори. Горан Николић примећује да Лепосавић оставком ништа не би изгубио јер је већ постао, како каже, херој и икона српског народа у Црној Гори.

Политиколог из Црне Горе Владимир Павићевић констатује да је уочљив притисак на Лепосавића да сам поднесе оставку како не би дозволио пад владе и тако омогућио Кривокапићу да се извуче из проблема у који је сам упао.

Објашњење за ирационално понашање премијера Павићевић дотле види у његовом политичком неискуству, тоталној дезоријентисаности и, како каже, потпуно ирационалном понашању, што открива и Кривокоапићево писмо народу које показује да он живи у  „месијанској фикцији“

Дритан Абазовић може бити премијер

Владимир Павићевић сматра да је решење тренутне кризе владе смена самог Кривокапића на чије место би онда, по његовом мишљењу, могао да дође вицепремијер Дритан Абазовић.

„Ако буде реконструкције владе и ако она може да у оквиру права подразумева промену на челу владе, мислим да би Дритан Абазовић много боље обављао функцију председника владе од Кривокапића“, каже политиколог и додаје да уколико то није могуће боље је и ићи на ванредне изборе него да влада остане неефикасна каква јесте.

„Што дуже Кривокапић остане на месту на ком јесте одсуство резултата његове владе ће само помагати Милу Ђукановићу. Дугорочно посматрано, Кривокапић тако само помаже Милу Ђукановићу који аплаудира сваком његовом потезу“, верује Павићевић.

Сребреница као батина Запада против Срба

На питање како је баш питање Сребренице постало камен смутње у Црној Гори, Горан Николић објашњава да то није нова матрица и да је то покушај да се наметне наратив пређашње власти и Запада.

Живковић у томе види доказ да је Црна Гора земља ограниченог суверенитета где је неоколонијални утицај Запада још увек одлучујући.

„У том смислу Сребреница је врло важна. Притом,  овде се не ради о пијетету према жртвама него о политичкој калкулацији у којој Запад користи Сребреницу као врсту антиполитичке машине, као ућуткујућу батину којом удара не Лепосавића него српски народ у целини и све српске интересе. И то је посебно бизарно кад се догађа у Црној Гори која нема никакве везе са злочином у Сребрениц. ДПС и Ђукановић су одлично препознали да ће ово питање бити  замка за премијера Кривокапића. Знали су да ће постављајући то питање поново добити подршку Запада која је за њих пресудна, јер без ње нема власти у Црној Гори“, истиче наш саговорник, уз опаску да не може да верује да Влада Црне Горе није могла да предвиди такав развој догађаја и да се није припремила за то.

За Горана Николића није изненађење понашање премијера по питању Сребренице јер је, како истиче, влада формирана имплицитном уценом људи око концерна „Вијести“ и партије УРА, а онда су нашли заједнички језик с Кривокапићем који као етнички Црногорац има комплементарне ставове са њима.

„Мислим да се људи који су формирали владу, премијер и људи око "Вијести" у том смислу не разликују од ДПС. Циљ је одржавање десубјективизације српског народа у Црној Гори. Имајући то у виду нема изненађења у оном што ради Кривокапић. Он жели Црну Гору у којој српски народ неће имати аутономне представнике и зато се наљутио кад је Лепосавић почео да говори као Србин, не Србин који је фикус него неко ко је изразио став различит од антисрпског наратива Црне Горе - а ова влада одржава тај наратив “, с горчином констатује Николић, додајући да је криза последица неспремности да се постигне помирење Срба и Црногораца и да ова влада гледано из тог угла наставља оно што је радила стара.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала