Директор центра „Вектор“ објаснио поступак имунизације сибирском вакцином

© Фото : Пресс-служба Роспотребнадзора / Уђи у базу фотографијаВакцина центра "Вектор" против вируса корона "ЕпиВакКорона"
Вакцина центра Вектор против вируса корона ЕпиВакКорона - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2021
Пратите нас
Руска вакцина против вируса корона „ЕпиВакКорона“ прима се два пута, али се њене компоненте не разликују по саставу, рекао је генерални директор Државног научног центра за вирусологију и биотехнологију „Вектор“ Ринат Максјутов.
„Вакцина 'ЕпиВакКорона' је једнокомпонентна вакцина, прима се два пута са размаком од 21 дан“, рекао је Максјутов.

Према његовим речима, у националном календару имунизације сада постоји много вакцина које се примају више пута, тако да је ситуација са двоструком дозом вакцине „ЕпиВакКорона“ стандардна.

Максјутов је додао да је у фебруару и марту произведено више од 1,2 милиона доза те вакцине, што је 600.000 комплета вакцине.

„Уз помоћ наших индустријских партнера 'ЕпиВак', „Вектор-БиАлгам' и 'Герофарм' планирамо да значајно повећамо темпо производње вакцине и да до лета достигнемо производњу од пет милиона доза месечно“, рекао је Максјутов, прецизирајући да се вакцина тренутно производи у центру „Вектор“ и у компанији „Вектор-БиАлгам“.

Директор центра је такође саопштио да је више од 20.000 Руса примило вакцину „ЕпиВакКорона“, а до краја године је планирано да се том вакцином имунизује најмање пет милиона људи.

„Почиње заиста масовна вакцинација“, прецизирао је он.

Пострегистрациона испитивања вакцине „ЕпиВакКорона“ требало би да буду завршена до краја лета 2021. године, додао је Максјутов.

„ЕпиВакКорона“ је друга регистрована вакцина у Русији за превенцију ковида 19.

Вакцина не садржи живи вирус. Она формира имунитет захваљујући вештачки синтетизованим пептидима. Вакцина ће коштати до 4.210 рубаља (што је око 46 евра).

Руска служба за санитарни надзор и контролу (Роспотребнадзор) је саопштио да не могу сви тестови открити антитела након примања вакцине „ЕпиВакКорона“, због чега ће заједно са вакцином испоручивати и специјалне тестове.

У Русији су регистроване још две вакцине против короне – „Спутњик Ве“ (Sputnik V) центра „Гамалеја“ и „КовиВак“ центра „Чумаков“.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала