Ђоковић мета новог „политичког“ напада

© AFP 2023 / GLYN KIRKНовак Ђоковић и Васек Поспишил
Новак Ђоковић и Васек Поспишил - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2021
Пратите нас
АТП већ неко време покушава да ућутка све који покушају да му се супротставе, а међу њима је Новак Ђоковић, који је прошле године основао Унију професионалних тенисера (ПТПА), заједно са Васеком Поспишилом.

Циљ Ђоковића и Канађанина био је да уједине тенисере и тенисерке, како би управо они имали глас који ће се борити искључиво за права играча, без мешања страна са сумњивим агендама.

Због тога су наишли на жесток отпор од стране одређеног дела челника тениса, али и одређених играча, иако је подршке било више него критике.

Покушај дестабилизације ПТПА и Ђоковићеве политичке путање могао се видети и на Аустралијан опену, када је Србин у разговору са челником турнира и Савеза Аустралије Крегом Тајлијем предложио неколико начина да се помогне играчима који су тада били у строгом карантину.

Медији су изврнули природу Ђоковићевих предлога, представили их као захтеве и тиме напали српског тенисера, а све је кренуло од тога што је, највероватније, неко из АТП тим медијима проследио информацију о разговору Новака и Тајлија.

После краће тишине, прашина се поново дигла када је Поспишил током турнира у Мајамију, усред меча, напао Андреу Гауденција, председника АТП-а.

Дан пре дуела са Мекензијем Мекдоналдом он је имао састанак са Италијаном, који се, како је тврдио, „сат времена драо на њега само због тога што покушава да уједини играче“.

Један од разлога Новакове и Васекове идеје да покрену сопствену организацију – налик Савету играча АТП којег су били председник и потпредседник – био је константни сукоб интереса.

„Постоји много сукоба интереса. Не би требало да је могуће да неко буде део управног одбора АТП, да буде директор неког турнира и агент једног играча. Не може да буде све од тога. Постоји много сукоба интереса и ПТПА је направљен како тога не би било“, рекао је недавно амерички тенисер Рајли Опелка.

Прави пример поменутог је Хервиг Страка, менаџер четвртог тенисера света Доминика Тима, који је поред тога и директор турнира у Аустрији, као и део управног одбора АТП.

И, нимало изненађујући, управо је он недавно стао на страну АТП-а и критиковао ПТПА.

„Постоје неки играчи који покушавају да дестабилизују АТП. То раде из личних интереса и некаквог анимозитета. Штета, јер је АТП организација у којој се играчи питају за 50 одсто сваке одлуке. Такав систем немате нигде другде“, објаснио је Страка.

​Више него јасно је да је Тимов менаџер под „неки играчи“ мислио на, поред осталих, Ђоковића и Поспишила, али оно што није јасно је то на који начин Србин и Канађанин покушавају да ситуацију искористе ради личне користи.

Да би се тако нешто тврдило потребно је изнети барем нешто налик доказима, али се у медијима и јавним објавама могу наћи само аргументи супротног.

Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2021
Новаков камп ─ за будућност Србије

Гледајући тениски свет само од почетка пандемије, Новак је од првог дана покушавао да обезбеди што боље услове не себи, већ свима осталима.

Од тога да се победницима највећих турнира смањи награда, а да се повећа онима који испадну у првим колима, па све до тога да организује Адрија тур, који је – иако можда није био најбоље решење и сигурно није имао најбољу егзекуцију – био организован искључиво како би се помогло тенисерима, како би се забавио народ...

Колико год покушавали да нађете пример једног Ђоковићевог потеза за који се може наслутити да је направљен „из личне користи“, тешко да ћете то успети да урадите.

Његово деловање у политичком свету тениса већ годинама повлачи критике са разних страна и док помоћ одређеног дела саиграча не изостаје, сарадња са Роџером Федерером и Рафаелом Надалом, осталим члановима „велике тројке“, и даље изостаје.

„Много је теже зато што нема подршку Федерера и Надала, што је стварно мени невероватна чињеница... као да нису већ узели довољно пара, па им је потребно још пар милиона, пар милијарди... Не знам о чему се ради, али да Новаку не пруже подршку за нешто што је опште добро за те људе који једва састављају крај са крајем, за мене је стварно невероватна енигма“, рекао је недавно његов отац Срђан у интервјуу за Спутњик.

Тениски свет тренутно делује поприлично подељено.

Главни терен тениског комплекса на Дорћолу - Sputnik Србија, 1920, 06.04.2021
Спутњик на лицу места – у овај део Србије ће бити упрте очи целог света /фото, видео/

Један вид решавања конфликта могао је да буде разговор, али, ако је судити по састанку Поспишила и Гауденција, та опција није уродила плодом.

Утисак је да АТП нема намеру да промени своју структуру, али ни да дозволи било каквој другој да се умеша у њена деловања.

Оно што је сигурно је да је Ђоковић непоколебљив у намери да истера правду и уједини играче ка коначном циљу.

Федерер је прошлост – Иванишевић открио да Ђоковић има нови циљ

Дечак је схватио кроз какав пакао је прошао Новак

Ђоковић открива како ће изгледати живот у „београдском мехуру“ /видео/

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала