Фриленсери кампују у центру Београда - где је излаз /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПротест фриленсера испред Скупштине
Протест фриленсера испред Скупштине - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey

Фриленсери су данас наставили протест испред Народне скупштине, прво блокирањем саобраћаја у оба смера на Тргу Николе Пашића, а потом и шетњом до зграде Владе Србије. Демонстраната се окупило између 700 и 800, а поједини су носили транспаренте „Стоп пљачки радника на интернету“ и „Економски тигар не једе своју децу“.

Они су протест започели у среду увече постављањем шатора на платоу Скупштине, јер су незадовољни новим предлогом Владе Србије о изменама Закона о порезу на доходак грађана, којим се регулише њихов положај. Како су најавили, тамо ће камповати до суботе 10. априла, када ће се придружити и протесту „Еколошка буна“.

Протест фриленсера испред Скупштине

Председник Удружење радника на интернету Миран Погачар истакао је да протестом шаљу поруку Влади и Скупштини да не прихватају тај закон који је, како каже, за фриленсере неприхватљив, те траже да опет разговарају са њима и донесу закон којим ће сви бити задовољни.

„Зато смо и данас на улици, да изразимо неслагање с предлогом Владе који је написан с одређеним уступцима, али далеко од онога што би било задовољавајуће за све нас. Имали смо чак и реакцију Ане Брнабић, која је док је улазила у Скупштину рекла да је спремна да разговара. Ми сматрамо да је то логично решење, с обзиром на то колики број људи је на улици и како они реагују“, каже Погачар за Спутњик и додаје да је данашњи протест окупио људе из различитих градова Србије.

Он је навео да је новим предлогом влада изашла у сусрет малој групи радника на интернету са нижим приходима, док ће сви остали, који чине већину, морати више од половине зараде да дају за порез и подсетио да од рада на интернету у Србији живи 100.000 људи.

© Sputnik / Лола ЂорђевићПротест фриленсера испред Скупштине
Фриленсери кампују у центру Београда - где је излаз /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2021
Протест фриленсера испред Скупштине

Погачар је додао да је за њих компромисно решење да се са наплатом пореза почне од октобра 2020. године, као и да порез буде 20 одсто од њиховог прихода.

„Заиста очекујем да решимо ово питање, које се тиче 100.000 људи, а верујем и много више, с обзиром на то да је ово посао будућности. Будуће решење је исто тако битно, како ћемо да радимо. Не знам да ли ће бити преговора. Ако их не буде, ми смо спремни да предузмемо све да тренутни предлог Владе не буде усвојен у Скупштини. Ово је данас ’кампинг‘ протест, следећи пут можда буде на другачији начин организовано“, истакао је Погачар.

Предлог Владе Србије

Последњим предлогом за уређење пореских обавеза фриленсера који је Влада Србије урадила након поновљених консултација са Удружењем фриленсера и предузетника Србије (УФПС) и Удружењем радника на интернету увео би се неопорезиви износ од 384.000 динара годишње, за цео обухваћени период, од јануара 2016. године.

© Sputnik / Лола ЂорђевићМиран Погачар: Очекујем да решимо ово питање које се тиче 100.000 људи, а верујем и много више, с обзиром на то да је ово посао будућности.
Фриленсери кампују у центру Београда - где је излаз /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2021
Миран Погачар: Очекујем да решимо ово питање које се тиче 100.000 људи, а верујем и много више, с обзиром на то да је ово посао будућности.

То значи да сви они који су зарађивали мање од око 673.000 динара годишње не би имали никакве обавезе за протекли период. У предлогу се наводи да би свим фриленсерима, без обзира на делатност, били признати нормирани трошкови од 43 одсто остварених прихода, укључујући и неопорезиви износ.

Влада сматра да је предлог коректан

Порески саветник и члан Управног одбора Удружења пореских саветника Александар Васић оцењује да је предлог Владе Србије о пореским обавезама из ранијег периода коректан и да су учињени значајни уступци, али и додаје да је тачно да је оно што је предложено далеко од онога што су фриленсери тражили.

„Ти уступци се, пре свега, односе на признавање норминарних трошкова, што значи да ће њима практично само нешто више од 50 одсто прихода бити опорезовано, плус им је признато право да се приходи до 384.000 динара годишње уопште не опорезују. Мали фриленсери, који су зарађивали до око 500 евра, уопште се неће опорезовати, што је био њихов кључни захтев у старту преговора. Такође, они који су зарађивали од 500 до 1.000 евра биће опорезовани врло малим пореским стопама, а плус им је држава омогућила да свој дуг из претходног периода плате на 24 рате“, објашњава Васић.

Нови предлог Владе Србије прихватило је Удружење фриленсера и предузетника Србије (УФПС), које је раније саопштило да је Влада у великој мери прихватила њихове сугестије чија је суштина у томе да се практично отписују сва потраживања Пореске управе од 1. јануара 2016. до краја септембра 2021. за све фриленсере који су приходовали до око 57.000 динара месечно.

© Sputnik / Лола ЂорђевићПротест испред Скупштине
Фриленсери кампују у центру Београда - где је излаз /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2021
Протест испред Скупштине

Удружење радника на интернету одбило је предлог и јавно се оградило од УФПС-а.

Није реално не плаћати ранији порез

Васић сматра да захтев фриленсера да се порез из претходног периода уопште не наплати није реалан, јер би прихватањем тог захтева они постали једини грађани Србије који не би плаћали порез на своје приходе.

© Sputnik / Лола ЂорђевићУдружење радника на интернету одбило је предлог и јавно се оградило од УФПС-а.
Фриленсери кампују у центру Београда - где је излаз /фото/ - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2021
Удружење радника на интернету одбило је предлог и јавно се оградило од УФПС-а.
„Тренутни проблем је то шта ће бити с приходима у наредном периоду, од 1. октобра 2021. године. За то је предвиђено да ће им се признати само неопорезиви износ од 18.300 динара месечно, а који је једнак неопорезивом износу за зараде. Уз то, плаћаће комплетне доприносе. То пореско оптерећење, од више од 45 одсто, мислим да јесте превелико и нереално и сматрам да у том контексту има простора за даље разговоре с њима и да би држава ту требала нешто да уради. Најављено је да ће држава припремити Закон о флексибилним облицима рада, који ће фриленсере препознати као посебну категорију“, предочава Васић.

Подсетимо, средином октобра прошле године Пореска управа је најавила да ће због неплаћања пореза на приход фриленсерима и другима који су приход стицали у иностранству то ретроактивно наплатити за пет протеклих година, заједно са затезном каматом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала