Неприхватљива увреда: Европосланик о плану САД да именују изасланика за „Северни ток 2“

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаБрод за полагање гасоводних цеви "Фортуна"
Брод за полагање гасоводних цеви Фортуна - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2021
Пратите нас
План Вашинтона да именује представника за „Северни ток 2“ је неприхватљива увреда, изјавио је члан Европског парламента из странке Алтернатива за Немачку Бернхард Зимниок.

Према мишљењу европског посланика, Сједињене Америчке Државе се већ неколико година мешају у изградњу гасовода – „међувладиног пројекта Немачке и Русије“.

Како је рекао, именовањем специјалног изасланика који се бави „искључиво саботажом енергетског пројекта значајног за Немачку“, ниво ескалације је достигао тачку која захтева јасан и дипломатски одговор Берлина.

„Понављам, федерална влада Немачке мора да заузме јасан став и да стави до знања администрацији америчког председника Џоа Бајдена да ће мешање у унутрашње ствари Немачке бити неприхватљива увреда. Именовање специјалног изасланика Амоса Хохштајна показује колико је, према мишљењу САД, важно спречити 'Северни ток 2', изјавио је Зимниок.
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2021
Немачки посланик: САД воде рат против „Северног тока 2“

Према његовим речима, није важно ко ће постати специјални изасланик и Немачка мора да стави до знања да ће свако мешање „нанети непоправљиву штету партнерским односима са Америком“.

Немачки политичар је додао да ће „Северни ток 2“ имати позитиван ефекат на цене енергетских ресурса у Немачкој које су достигле рекордно висок ниво због „катастрофалне политике“ федералне владе.

Лист „Политико“ раније је писао да Бела кућа разматра именовање специјалног изасланика САД који би водио преговоре о прекиду изградње гасовода „Северни ток 2“. Улога специјалног изасланика понуђена је блиском саветнику председника САД, бившем специјалном изасланику Стејт департмента за међународна енергетска питања Амосу Хохштејну, који још није прихватио понуду.

Подсетимо, пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала