САД: Највећи број руских војника код украјинске границе од 2014.

© Sputnik / Сергей Пивоваров / Уђи у базу фотографијаПрипадници јуришне инжењерске јединице у Ростовској области
Припадници јуришне инжењерске јединице у Ростовској области - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2021
Пратите нас
Сједињене Државе регистровале су највећу концентрацију руских војника код граница Украјине од 2014. године, изјавила је портпаролка Беле куће Џен Псаки.
„САД су забринуте због недавне ескалације руске агресије на истоку Украјине, укључујући нагомилавање и премештање снага Русије поред украјинских граница. Код границе са Украјином концентрисано је сада више руских војника него било када од 2014. године“, рекла је Псаки новинарима.

Она је додала да Америка о забринутости због пораста напетости на истоку Украјине као и због кршења режима прекида ватре разговара са партнерима у НАТО.

Подсетимо, врховни командант украјинске војске Руслан Хомчак раније је изнео тврдњу да Русија наводно постепено нагомилава снаге на граници са Украјином, чиме угрожава њену војну безбедност.

Тим поводом портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс је недавно изјавио да је Вашингтон затражио објашњење од Москве у вези са ескалацијом „руске агресије“ и премештањем руских трупа у близини граница Украјине.  

Портпарол Кремља Дмитриј Песков одговорио је да премештање руске војске на територији Русије не би требало да брине друге државе, јер их ни на који начин не угрожава.

Ситуација у Донбасу заоштрила се крајем фебруара. У региону се практично сваки дан бележи размена ватре, укључујући уз употребу минобацача и бацача граната. Стране се међусобно оптужују за погоршање ситуације.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала