Медији: Изненадне војне вежбе Украјине у Црном мору

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаБродови Црноморске флоте на војним вежбама на Црном мору
Бродови Црноморске флоте на војним вежбама на Црном мору - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2021
Пратите нас
Ратна морнарица Украјине почела је, без претходног обавештења, војне вежбе у Црном мору, пише портал „Страна.ua“ позивајући се на администрацију украјинских поморских лука.
„У лукама Херсон, Олбија, Черноморск, Одеса, Јужни, Николајев ограничена је пловидба због војних вежби морнарице Украјине“, наводи се у саопштењу.

Вежбе се одржавају након што је председник државе Владимир Зеленски изјавио да је чланство Украјине у НАТО једини пут за решење сукоба у Донбасу и након што је у региону, у међувремену, дошло до пораста напетости.

У исто време Зеленски се налази у посети Донбасу како би разговарао са војницима и подржао борбени дух бранилаца, саопштили су из његовог кабинета.

Подсетимо, ситуација у Донбасу заоштрила се крајем фебруара. У региону се практично сваки дан бележи размена ватре, укључујући уз употребу минобацача и бацача граната. Стране се међусобно оптужују за погоршање ситуације.

Од 27. јула прошле године на снази су и додатне мере за обезбеђивање примирја.

Лидер самопроглашене ДНР Денис Пушилин је јуче изјавио да, уколико Кијев крене у офанзиву, ДНР се неће зауставити на постојећим границама републике.

Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2021
Москва: Појачана активност НАТО у Украјини и на Црном мору крај руских граница

С друге стране, врховни командант украјинске војске Руслан Хомчак раније је изнео тврдњу да Русија наводно постепено нагомилава снаге на граници са Украјином, чиме угрожава војну безбедност Украјине. 

С тим у вези, портпарол Пентагона Џон Кирби рекао је да су САД упознате са тврдњама представника украјинске војске и да разговарају о томе са НАТО савезницима. Како је рекао, Вашинтон је контактирао Русију због оптужби Кијева.

Из Кремља поручују да се Оружане снаге Русије налазе у подручјима, где постоји потреба за тим и остаће тамо, док руководство не одлучи другачије. Истићу да „Русија никоме није претила, нити прети, нити представља претњу“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала