Високи Дечани међу седам најугроженијих локалитета културног наслеђа Европе /видео/

© AP Photo / Visar KryeziuМанастир Високи Дечани
Манастир Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Манастир Српске православне цркве на Косову и Метохији Високи Дечани сврстан је на листу седам најугроженијих локалитета у Европи за 2021. годину, објавила је паневропска федерација за очување културног наслеђа Европа Ностра.

Листа је објављена је путем видео-конференције, а како је изјавио извршни потпредседник Европа Ностре Гај Клаус, њен циљ је да алармира због озбиљних претњи са којима се суочавају те локације.

Осим Високих Дечана, на листи су се нашле и аустријска Ахензе железница, стара 133 година, историјско гробље Мирогој у Хрватској, пет грчких острва на југу Егејског мора, ренесансни врт Ђусти у Верони, зграда централне поште у Скопљу и црква у стени Сан Хуан у Кантабрији у Шпанији.

„Од изванредног средњовековног манастира до изузетног ренесансног врта, од индустријских и модерних грађевина до културних пејзажа, ова места су важно сведочење наше заједничке прошлости, сећања и идентитета“, рекао је он.

Европска комесарка за иновације, истраживање, културу, образовање и младе Марија Габријел изјавила је поводом објављивања листе да је културно наслеђе Европе наша прошлост, садашњост и будућност.

„Оно заслужује нашу највећу пажњу и заштиту. Кроз седам најугроженијих програма стављамо у центар пажње европско наслеђе, подижући свест и отварајући пут за одрживу будућност одабраних локација“, рекла је она.

Листу од седам најугроженијих локалитета за 2021. годину сачинио је Одбор Европа Ностре од 12 предлога који су ушли у ужи избор од стране међународних стручњака, а избор је извршен на основу изузетног значаја наслеђа и културне вредности сваке од локација, као и на основу процене опасности са којом су суочене, пренео је Танјуг.

Изабраних седам локација испуњавају услове за грант Европске инвестиционе банке (ЕИБ) до 10.000 евра које ће им ЕИБ доделити као би им помогла у спровођењу договорених активности које ће допринети спасавању угрожене локације.

Тимови састављени од стручњака из Европа Ностре, Института ЕИБ-а и предлагача локалитета за листу прикупиће информације о сваком случају и састати се са кључним актерима, како би идентификовали кључне проблеме и обезбедили широку помоћ за очување ових локалитета.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала