За казну (не)спремни: Хоће ли Хрватска санкционисати истицање усташких симбола

© AP Photo / Darko BandicЗастава "За дом спремни"
Застава За дом спремни  - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Хоће ли Хрватска убудуће санкционисати истицање усташких симбола питање је које се поставља након писања тамношње штампе да би изменама и допунама Кривичног закона, о којем би Сабор требало у наредним месецима да расправља, био обухваћен и члан којим би се забранила јавна употреба усташког поздрава „За дом спремни“.

Наиме, Јутарњи лист пише да би изменама и допунама Кривичног закона била предвиђена казна затвора за истицање усташких, четничких и фашистичких симбола. Измене закона предложила је владајућа коалиција, а ових дана довршен је и нацрт текста којим се у Кривични закон уграђује члан којим би се забранила јавна употреба усташког поздрава „За дом спремни“.

Хоће ли Хрватска санкционисати истицање усташких симбола

Како за Спутњик каже социолог Петар Лађевић, добар познавалац прилика у Хрватској, иницијативу за измену кривичног закона дао је почетком ове године председник Јеврејске општине Загреб Огњен Краус.

„Краусу су се придружили антифашисти, Српско народно вијеће и још неколико групација које баштине идеју антифашизма и они су одржали до сада три састанка којем су се одазвали неки представници етаблираних политичких групација, чланица парламента. Тако да су ту учествовали представници владајуће коалиције, али није учествовао већи број странака из хрватске опозиције, дакле сви ови које можемо сврставати десно или ултрадесно - од Шкоре, преко Моста, до ових крајње десних групација типа Пркачина и правашке групације. На тим састанцима је доста дискутовано о том закону, али није био постигнут никакав консензус да од неке од групација из владајуће коалиције буде предложено да се са тим крене у парламент, тако да тај формални предлог Сабору до сада није упућен“, објашњава Лађевић.

Такође, како додаје, у Хрватској је у току предизборна кампања за локалне изборе и унутар владајуће коалиције постигнут је неки договор да се са тиме не иде сада док траје кампања, јер би то у њој могло бити злоупотребљавано на овај или онај начин.

„Тако да ја очекујем да ће та иницијатива у парламент ући крајем маја или јуна, али у саставу и иначе већ предвиђених измена Кривичног закона Хрватске, где би се та два нова члана додала. Они су, у ствари, интерпретација трећег члана Кривичног закона Републике Хрватске. Тако да нисам сигуран да ће се то десити баш тако брзо, али претпостављам да ће у догледно време то ипак ући у парламент и да ће владајућа коалиција успети да омогући већину да би такве измене биле усвојене. У Хрватској су, на жалост, прејаке снаге које баштине идеју историјског ревизионизма, што је за једну модерну државу погубно. Мислим да је већина владајуће коалиције тога свесна и да ће подржати овај Краусов предлог уз подршку мањинских групација, а каква ће бити примена тог закона доста је тешко унапред говорити“, наводи Лађевић.

ХДЗ није јединствен по овом питању

Хрватски активиста Зоран Пусић из Грађанског одбора за људска права каже да је Хрватска демократска заједница (ХДЗ) била на састанку који је организовао Огњен Краус, али да се та странка ипак оградила од изјаве која је дата након састанка.

„Тако да мислим да је то код њих проблем, а проблем је наравно и у Сабору. Јасно је да опозиција, која је још деснија од ХДЗ-а овај предлог неће подржати, па ово питање зависи од ХДЗ-а. Али, то да ми 2021. године уопште о овоме расправљамо већ само по себи доста говори. „За дом спремни“ није само фашистички поздрав, то је симбол, један од темељних симбола усташтва. До сада је, наиме, увек било расправа попут оних - „да, али то узели ХОС-овци (Хрватске одбрамбене снаге), они су се борили за Хрватску и тај симбол када се појављује на знаковима и заставама ХОС-а није исти као онај из НДХ. Међутим, то напросто није тачно. ХОС-овци су га узели управо због тога јер је то био симбол НДХ и ради се о једном ноторном усташком симболу“, истиче Пусић.

Крајње време за овакав потез

ХОС-овци су, каже саговорник Спутњика, хтели Хрватску до Дрине, односно Хрватску са вредностима које су биле у НДХ.

„И то је био проблем. У њиховим просторијама је тих година, 1991. и 1992. висила слика Павелића. И још дуго после тога. Њихов председник Анто Ђапић је поздрављао нацистичким поздравом, а када су га новинари за то питали он је рекао да показује „колики ће бити кукурузи кад ХСП (Хрватска странка права) дође на власт“. Мислим, то су чињенице и тај закон је већ давно требао не само бити на снази, него као што је случај у Немачкој – да у јавно мњење некако уђе да је истицање нацистичких симбола не само кажњиво, него и нешто што је срамотно, што се не ради. То би се требало догодити и са овим „За дом спремни“, али је питање да ли ће се у томе успети. Сви остали симболи су забрањени и нећете видети баш пуно четничких симбола по Хрватској“, каже Пусић.

Према његовом мишљењу ХДЗ по том питању није јединствен.

„Мислим да би Пленковић можда ишао у том смеру. Наравно, сада се цела ствар искомпликовала са овом бесмисленом свађом са Милановићем око избора председнице Врховног суда. Сам Милановић је у два наврата отишао са некаквих јавних догађаја где су се појавили ХОС-овци са тим симболом. У сваком случају, мислим да не само да је крајње време за овакав потез, него да би то свакако била значајна ствар за Хрватску“, сматра Зоран Пусић.
Шта пише у предлогу измена закона

У предлогу измена закона, у које је Јутарњи лист имао увид, а у делу који се тиче „Истицања обележја националсоцијализма, фашизма, усташког и четничког покрета или режима, стоји да „ко у јавном простору користи, јавно истиче, носи на одећи или показује у јавности на други начин симболе, пароле, слогане, заставе, знакове, ознаке, слике, имена, надимке, називе, поздраве, покличе, начине поздрављања, гестове, одоре или њихове делове или друга обележја фашистичког, националсоцијалистичког, усташког и четничког покрета или режима или њихових водећих особа или чета, казниће се казном затвора од шест месеци до три године”.

Наводи се и да ко то кривично дело почини путем штампаних или електроничких медија или компјутерских или друштвених мрежа, казниће се казном затвора од шест месеци до четири године, а ко производи, складишти, дистрибуира, продаје, увози, извози, поседује у већим количинама или чини доступним јавности такав материјал казниће се казном затвора од једне до пет година, пише Јутарњи лист.

Ако у ХДЗ-у не прихвате овај предлог, наводи лист, опозиција ће у том случају у Сабор упутити нов предлог измена Кривичног закона.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала