Зеленски: Лично сам се уверио да је ситуација у Донбасу напета

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficeПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 08.04.2021
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски изјавио је после посете Донбасу, где је обишао положаје украјинске војске, да се лично уверио да је ситуација у том региону напета.
„Заиста, дошло је до заоштравања ситуације у Донбасу, ми све то видимо, виде и борци и команданти. По нашим борцима се пуца из снајпера“, рекао је Зеленски у изјави за ТВ „Украјина 24".

Раније је из његовог кабинета саопштено да Зеленски обилази прву линију фронта, где се, како је наведено, „у последње време системски крши режим прекида ватре и где су током непријатељског гранатирања погинули и рањени украјински браниоци“.

Војници су му изнели каква је ситуација у зони конфликта, а он им се захвалио и уручио им државна одликовања и поклоне, а затим је заједно с њима ручао у мензи.

Представник Русије у контакт-групи за Донбас Борис Гризлов - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2021
Руски представник у Контакт групи за Донбас: Састанак без резултата

Раније данас шеф кабинета руског председника Дмитриј Козак је рекао да Русија може стати у заштиту становника Донбаса, ако буде на то била принуђена.

Козак је рекао и да посета Зеленског Донбасу неће довести до ескалације сукоба на истоку Украјине, али, наглашава, Кијев се „игра ватром“. Он је изразио сумњу да САД подстичу Кијев на ескалацију сукоба у Донбасу.

Подсетимо, ситуација у Донбасу заоштрила се крајем фебруара. У региону се практично сваки дан бележи размена ватре, укључујући уз употребу минобацача и бацача граната. Стране се међусобно оптужују за погоршање ситуације.

Од 27. јула прошле године на снази су и додатне мере за обезбеђивање примирја.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала