Бајден тражи од Конгреса 715 милијарди долара за обуздавање Кине и Русије

© AP Photo / Andrew HarnikЏо Бајден и Камала Харис
Џо Бајден и Камала Харис - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2021
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден тражи од Конгреса да се за Пентагон издвоји 715 милијарди долара, између, осталог, и за обуздавање претњи које, према мишљењу Вашингтона, представљају Кина и Русија. То се наводи у нацрту буџета објављеном на сајту Беле куће.
„Председников захтев за 2022. годину обухвата и издвајање 715 милијарди долара за Министарство одбране САД. То обухвата обуздавање Кине. У захтеву се акценат ставља на супротстављање претњи коју представља Кина, као главном задатку Пентагона. Министарство одбране ће такође настојати да обузда и дестабилизирајуће понашање Русије“, наводи се у документу.

Нацрт је данас упућен Конгресу.

Администрација бившег председника Доналда Трампа је за фискалну 2021. годину за сектор одбране тражила 740,5 милијарди долара.

Трампов нацрт садржао је планове за модернизацију оружаних снага, развој нових технологија, као и за даље ширење геополитичког утицаја САД, то јест, санкције противницима, укључујући руске гасоводе, као што су  „Северни ток 2“ и „Турски ток“, али и санкције Турској због куповине руског ПВО система С-400.

Подсетимо, Бајден је на Минхенској конференцији у фебруару оптужио Русију да покушава да нанесе штету трансатлантским односима САД и њених савезника.

Русија је, с друге стране, више пута истицала да је спремна за изградњу добрих односа са свим партнерима, али да то не може да постигне сама. ж

Портпарол Кремља рекао је јуче да је Москва спремна на најгоре сценарије развоја односа са Сједињеним Америчким Државама.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала