Бела кућа: Тесни контакти са Русијом око ситуације у Украјини

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаБела кућа: Тесни контакти са Русијом око ситуације у Украјини
Бела кућа: Тесни контакти са Русијом око ситуације у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе на више нивоа одржавају консултације са Русијом и земљама региона у бези са ескалацијом напетости на граници са Украјином, изјавила је портпаролка Беле куће Џен Псаки.
„Подржавамо контакте на многим нивоима. Председник САД је имао телефонски разговор са украјинским колегом прошле недеље. Могу да вас уверим да настављамо дипломатске напоре са земљама региона, укључујући Русију и Украјину, али и наше европске савезнике, у вези са руском агресијом код украјинских граница“, рекла је Псаки на редовном брифингу за новинаре.

Подсетимо, врховни командант украјинске војске Руслан Хомчак раније је изнео тврдњу да Русија наводно постепено нагомилава снаге на граници са Украјином, чиме угрожава њену војну безбедност.

Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2021
Кремљ: Постоји опасност да се у Украјини понови Сребреница

Тим поводом портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс је изјавио да је Вашингтон затражио објашњење од Москве у вези са ескалацијом „руске агресије“ и премештањем руских трупа у близини граница Украјине.  

Портпарол Кремља Дмитриј Песков одговорио је да премештање руске војске на територији Русије не би требало да брине друге државе, јер их ни на који начин не угрожава.

Ситуација у Донбасу заоштрила се крајем фебруара. У региону се практично сваки дан бележи размена ватре, укључујући уз употребу минобацача и бацача граната. Стране се међусобно оптужују за погоршање ситуације.

 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала