Без љубљења младе, нема играња, музичари иза плексигласа ― овако би могле да изгледају српске свадбе

CC0 / / Венчање
Венчање - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Без љубљeња младе, ђускања на подијуму и шведског стола, по пет људи за столовима на размаку од два метра, плексиглас који одваја музику од гостију, маске на лицу и чување списка званица и 30 дана након прославе - овако би могле да изгледају свадбе у Србији за време трајања пандемија вируса корона.

Град Београд је са Градским заводом за јавно здравље, Привредном комором Србјије и представницима "ивент" индустрије упутио Влади Србији предлог, који садржи четири протокола са условима под којим би могле да се одржавају свадбе, прославе, конгреси, концерти и како би био регулисан рад ноћних клубова и барова.

"Ограничити трајање свих скупова, обезбедити да догађајима присуствују само позване особе, што се може спровести ангажовањем тзв. ковид редара, који би опоминњао па чак искључивао лице са догађаја које се не понаша у складу са прописаним мерама", наводи се, између осталог, у препорукама у једном од протокола:

Такође, колико год је могуће, груписати по столовима чланове истог домаћинства или особа које су у свакодневном контакту.

Ношење заштитних маски је обавезно за све, и за запослене и за учеснике све време боравка на догађају, било у затвореном објекту или на отвореном, осим када конзумирају храну или пиће, наведено је.

Од обавезе ношења маски могу бити изузети само поједини музички извођачи и то само у тренутку извођења, као што су певачи, музичари на дувачким инструментима, али тада се препоручује постављање физичке баријере, од плексигласа или другог материјала који се лако чисти и дезинфикује. Избегавање било каквог директног контакта, односно традиционалног честитања, грлења, љубљења на прославама, још су неке од наведених мера у које је Курир имао увид.

Весић: Апелујемо на Владу да усвоји протоколе

"Сва четири протокола урадио је Градски завод за јавно здравље као наша најреферентнија институција која се и пита када је реч о епидемиолошкој ситуацији и одређивању епидемиолошких мера. Апел Влади јесте да се усвоји и план отварања, односно план почетка одржавања појединих догађаја, као што су то урадили Велика Британија и Израел. То је важно јер овакви догађаји не могу да се организују за један дан, тако да очекујемо да заједно са протоколима Влада Србије усвоји и динамику, а тако ћемо знати како ће тећи отварање које ће бити у складу са динамиком вакцинације", навео је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Препоруке за свадбе, пријеме и конгресе

- мерење температуре свим гостима или учесницима при уласку

- размак између столова од најмање два метра, за столом не може седети више од пет особа

- дистанца од најмање два метра приликом уласка у објекат

- укидање подијума за игру

- баријера од плексигласа између музичког оркестра и публике

- избегавање честитања, грљења и љубљења

- онемогућити шведски сто и омогућити послужење за столом

- времески ограничити трајање догађаја

- чување спискова гостију најамње 30 дана од дана догађаја

- присуство ковид редара који би надгледао спровођење мера

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала