Кијев: Тврдње Русије о офанзиви на Донбас - дезинформације, ослобађање региона силом - искључено

© Sputnik / Sergey Averin / Уђи у базу фотографијаТенкисти Народне милиције ДНР
Тенкисти Народне милиције ДНР - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2021
Пратите нас
Врховни командант Оружаних снага Украјине Руслан Хомчак изјавио је да информације о „припремама Украјине за офанзиву у Донбасу“ нису у складу са реалношћу и да представљају дезинформације.
„Извештаји које шири држава-агресор – Руска Федерација – о наводним ‘припремама Украјине за офанзиву у Донбасу’ не одговарају стварности и део су кампање дезинформације“, наводи се у саопштењу.

Хомчак каже да је њихов циљ наводна дискредитација Кијева на међународној сцени и стварање панике на територијама које нису под контролом украјинских власти.

Према његовим речима, војне вежбе Русије поред украјинских граница део су притиска који врши Кремљ.

Хомчак је истакао да би „ослобађање“ Донбаса силом довело до великих губитака међу цивилним становништвом и војницима што је за Кијев неприхватљиво.

„С обзиром на то да је Украјина посвећена општеприхваћеним вредностима и нормама међународног хуманитарног права, наша земља на прво место ставља животе својих грађана“, рекао је Хомчак.

Он је додао и да је сарадња Украјине и НАТО искључиво мирнодопског карактера и да је усмерена на јачање одбрамбене способности земље с циљом достизања критеријума за пуноправно чланство у Алијанси.

Хомачак је додао је избор Украјине у правцу евроатлантских интеграција суверено право украјинске државе на које Русија нема права да утиче.

Раније данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова је упозорила да чланство Украјине у НАТО носи опасност од велике ескалације на југоистоку и може довести до неповратних последица за украјинску државност.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала