Мајмун ком је милијардер уградио чипове у мозак покреће видео-игру мислима /видео/

© Фото : Youtube/Neuralink/PrintscreenМајмун коме су уграђени чипови у мозак игра видео-игру путем мисли
Мајмун коме су уграђени чипови у мозак игра видео-игру путем мисли - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2021
Пратите нас
Макаки мајмун Пејџер, коме је компанија милијардера Илона Маска уградила чипове у мозак, у стању је да покреће видео-игру мислима.

Пејџер је „прикључен“ на систем компаније „Неуралинк“ пре шест недеља и увежбан је да игра више видео-игара у замену за банана смути који добија преко сламчице, преноси РТ.

Током испитивања овог система, снимљена је активност преко више од 2.000 електрода које су уграђене у мождану кору мајмуна, у делу задуженом за покрете руку и шаке, познатом као мотор кортекс. Тај део мозга слао је сигнале бежичним путем, а потом су превођени у алгоритам за машинско учење.

Апаратура је потом преводила сигнале из мајмунових неурона како би се игра покретала.

Мајмун је прво научен да игра игру путем џојстика, а потом је, када су током таквих активности забележени сигнали из његовог мозга, они препознати и када је џојстик уклоњен.

Тако је Пејџер могао да покреће видео-игру само својим мислима.

Циљ „Неуралинка“ је да омогући парализованим људима да користе рачунаре или мобилне телефоне путем мисли, преко курсора или виртуелне тастатуре. Илон Маск је твитовао како ће касније варијанте овог система омогућити корисницима да употребљавају своје телефоне брже него када би користили руке.

Такође, навео је да је циљ и комуникација путем овог система и између различитих делова тела. Тако би људи који су непокретни због повреда нервног система, могли поново да проходају.

​Маск је навео и да његова компанија намерава да почне испитивања на људима до краја године.

Претходно је компанија Илона Маска уградила чипове и у мозак свиње.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала