Објављен извештај америчких обавештајних служби: Апокалиптична предвиђања

© Sputnik / Maksim BogodvidАпокалипса
Апокалипса - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Болести, јаз између богатих и сиромашних, климатске промене и сукоби у земљама и међу њима представљаће велики изазов наредних деценија, показао извештај САД који су урадиле америчке обавештајне службе. У њему се наводи и да је пандемија вируса корона већ довела до погоршања неких од постојећих проблема.

Супарништво између Кине и коалиције западних земаља, предвођене Сједињеним Државама, вероватно ће се интензивирати и биће подстакнуто сменама војне моћи, демографским приликама, технологијом и „учвршћивањем подела у погледу модела управљања“, истиче се у извештају „Глобални трендови 2040“ који је издао амерички Национални обавештајни савет, преноси агенција Ројтерс.

Регионалне силе и недржавни актери могли би да имају већи утицај, а вероватне последице тога су „нестабилнија геополитичка средина више склона конфликту“ и ослабљена међународна сарадња, оцењује се у извештају.

Извештај водећих америчких обавештајних аналитичара, који се објављује сваке четири године, процењује политичке, економске, друштвене и друге трендове који ће вероватно обликовати националну безбедност наредних 20 година.

„Наша намера је да помогнемо онима који утврђују политику и грађанима да се припреме за низ могућих будућности“, написали су аутори, наводећи да не износе специфична предвиђања и да су у извештају обухватили мишљење различитих група – од америчких студената до афричких активиста за грађанска права.

Изазови као што су климатске промене, болести, финансијске кризе и технолошки поремећаји „вероватно ће се појављивати чешће и интензивније у готово свим регионима и земљама“, што ће довести до „распрострањеног преоптерећења држава и друштава, као и шокова који би могли да буду катастрофални“, упозорава се у извештају.

Додаје се да пандемија, која је однела више од три милиона живота, представља највећи „глобални поремећај“ од Другог светског рата, са последицама које ће трајати годинама.

Ковид 19, како се наводи, показао је – а понекад и продубио – разлике у здравственој заштити, довео до раста националних дугова, убрзао национализам и политичке поделе, продубио неједнакост, подстакао неповерењу у владе и нагласио неуспех међународне сарадње.

Такође успорава – а могуће и преокреће – напредак у борби против сиромаштва, болести и родне неравноправности.

У извештају се предвиђа да ће се многи проблеми, изазвани пандемијом, погоршати до 2040. године.

„Постоје одређени трендови које смо утврдили, а који се по свему судећи убрзавају или оснажују због пандемије“, рекао је неименовани званичник НИЦ-а, а преноси агенција Ројтерс.

У извештају се износе пет сценарија о томе како би свет могао да изгледа 2040. године.

У најоптимистичнијем – „ренесанса демократија“ – демократске владе би се показале „способнијим да подстичу научна истраживања и технолошке иновације, убрзавајући економски процват“, што би им омогућило да се суоче са домаћим проблемима и да се супротставе међународним ривалима.

У најпесимистичнијем сценарију – „трагедија и мобилизација“ – износи се претпоставка како би ковид 19 и глобално загрејавање могли да опустоше глобалне залихе хране, што би довело до немира у Филаделфији у којима би погинуле „хиљаде људи“.

Погледајте и емисију „Нови Спутњик поредак“, који анализира тврдњу доајена америчке дипломатије Хенрија Кисинџера да Вашингтон мора да пристане на договор о новом устројству света, или ће се свет наћи у експлозивној ситуацији каква је претходила Првом светском рату

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала