Пентагон: Активности у Црном мору имају рутински карактер, Русија: НАТО компликује ситуацију

Амерички ратни брод - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2021
Пратите нас
Операције америчких ратних бродова у Црном мору имају „рутински карактер“, изјавио је званични представник Пентагона Џон Кирби. Русија сматра да повећана активност НАТО-а у Црном мору компликује ситуацију у сфери безбедности црноморског региона, изјавио је за Спутњик заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко.
„То је нормалан развој догађаја за војнике Сједињених Америчких Држава, и ми, наравно, координирамо улазак бродова у Црно море са Турском у складу са Конвенцијом из Монтреа“, рекао је Кирби напомињући да неће говорити „о хипотетичким или будућим операцијама“.

Представник Пентагона је одбио да коментарише изјаве медија о плановима Вашингтона да пошаље два брода кроз Босфор следеће недеље.

Према његовим речима, америчке војне снаге „ће пливати, летети и кретати се по земљи где је то дозвољено“.

„Повећана активност НАТО-а у Црном мору је фактор, који компликује безбедносну ситуацију у црноморском региону“, сматра Грушко.

Одговарајући на питање о контактима Москве и Анкаре у вези са проласком америчких бродова у Црно море, дипломата је приметио да „постоје одговарајући механизми за обавештавање“.

Раније је извор из Министарства спољних послова Турске саопштио, да је Вашингтон обавестио Анкару о пролазу два војна брода кроз Босфор у Црно море, где ће се они налазити од 14-15. априла до 4-5. маја 2021. године.

Појачане активности НАТО-а у близини руске границе биле су тема ауторске емисије главне уреднице српске редакције Спутњика Љубинке Милинчић „Мој поглед на Русију“:

Прочитајте још:

https://ria.ru/20210409/korabli-1727630835.html

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала