Руски сенатор поручио Зеленском: НАТО вам неће вратити Донбас

CC BY 2.0 / Ministry of Defense of Ukraine / Vadim Kovalov / War UkraineУкрајински војници на линији разграничења у Донбасу
Украјински војници на линији разграничења у Донбасу - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2021
Пратите нас
Руски сенатор Алексеј Пушков критиковао је председника Украјине Владимира Зеленског због његове изјаве о ступању Украјине у НАТО, истакавши да им Алијанса неће вратити Донбас.
„Зеленски се грдно вара: придруживање Украјине НАТО-у, чак и ако допустимо ту могућност, није 'једини пут' за враћање Донбаса, него ће бити одлучујући корак ка његовом коначном губитку. У Кијеву слаби лидери обожавају НАТО као симбол моћи, али Алијанса им неће вратити Донбас“, написао је Пушков на Твитеру.

Огласио се и лидер самопроглашене Доњецке народне републике (ДНР) Денис Пушилин који је такође критиковао став Зеленског.

Изјава о НАТО-у је бесмислена. Ту нису довољне само жеље Зеленског лично, нажалост“, рекао је Пушилин за лист „Известија“.

Он је подсетио на правила ступања у НАТО. Конкретно, земље-кандидати треба да реше све етничке, територијалне и политичке сукобе. Пушилин сматра да о уласку у НАТО треба питати становнике Украјине, који „боље од Зеленског схватају какве ризике носи придруживање Алијанси“.

Осим тога, Пушилин сматра да посета Зеленског контакт-линији у ДНР не даје изгледе за решавање сукоба, истичући да Кијев по том питању у први план ставља војну методу.

Раније је Зеленски саопштио да је током разговора са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом разговарао о ескалацији ситуације у Донбасу. Украјински лидер је изјавио да је НАТО једини начин да се оконча сукоб на истоку земље.

Украјински лидер јуче је посетио Донбас и обишао положаје украјинске војске.

Улога Сједињених Држава у новом заоштравању ситуације у Донбасу била је тема ауторске емисије главне уреднице Спутњика на српском језику Љубинке Милинчић:

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала