Владика Јоаникије: Опет ћемо се борити за своја права ако слобода вере буде угрожена

© Sputnik / Дејан СимићВладика будимљанско - никшићки Јоаникије
Владика будимљанско - никшићки Јоаникије - Sputnik Србија, 1920, 09.04.2021
Пратите нас
Епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије изјавио је да је Црква морала да се бори за своја права, поручивши да ће то поново учинити ако слобода вере буде опет угрожена.

„Морамо се увек борити за то. Али није наш циљ да се боримо са било киме, него нам је циљ да вршимо службу која нам је од Бога поверена. А она јесте борба, борба против зла у себи, борба против зла у овоме свету“, рекао је владика Јоаникије.

Он је служио литургију пређеосвећених дарова у манастиру Стањевићи, чиме је почело редовно годишње братско сабрање свештенства Архијерејских намесништава: цетињског, херцегновског, которског, будванског и барског.

Том приликом подсетио је и на тешка искушења с властима у Црној Гори.

„Морали смо да изађемо и на улице, јер смо били обесправљени, до краја, иако смо вера која има највише верника у Црној Гори. Ми смо једно време били ван закона. Сада смо доста тога поправили, али, наравно, треба још доста тога да се уреди“, казао је Јоаникије.

Владика је нагласио да би требало на један цивилизован начин да се уреде односи између Цркве и државе.

„Желимо да све вере у Црној Гори буду равноправне и да влада међуверски склад. А о том међуверском складу су причали лицемерно наши бивши властодршци и хвалили се пред Европом, пред истоком и западом да су они све то постигли. А под том лепом причом овде се одвијао прогон православља и Српске православне цркве и српског свештенства“, рекао је Јоаникије.

Православни светосавски народ у Црној Гори одржао је своју Цркву и показао исконску верност својој вери и својим светињама, прецима и потомцима, истакао је Јоаникије.

„Надамо се, увек се добру надамо, да долази време и да неће бити потребе да више излазимо на улице, да се вратимо својој служби и речи Божјој и да проповедамо Јеванђеље на миру. Да ширимо братску и јеванђелску љубав и да се посветимо веронауци и свештеничкој служби баш у правом смислу речи“, навео је владика Јоаникије.

Казао је да је у наше време дошло до велике духовне обнове какву пре 30-40 година нисмо могли очекивати.

„Поштено речено, мало је ко то могао и помислити. Али, Божја благодат чини велика чуда. И Бог је Црној Гори послао нашега блаженопочившег митрополита Амфилохија, а он је отпретао онај огањ који је чувао његов претходник Митрополит Данило“, подсетио је он и додао да је у време митрополита Амфилохија засветлила Црна Гора, обновиле се светиње.

„Да није ништа друго обновљено до манастира Стањевићи и Подмаине, па би било заиста доста. А обновљено је светиња и подигнуто и украшено нових толико да их је више тешко пребројати“, истакао је администратор Митрополије црногорско-приморске.

Владика је указао на важност чињенице да се обновило свештенство и монаштво у Црној Гори, па су светиње пропојале.

„И пропојала је душа нашега народа“, рекао је, између осталог, владика Јоаникије, објавила је Митрополија црногорско-приморска.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала