Амерички државни секретар и шеф Форин офиса оптужују Русију за провокације

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMЗграда америчког Стејт департмента у Вашингтону
Зграда америчког Стејт департмента у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2021
Пратите нас
Амерички државни секретар Ентони Блинкен и шеф Форин офиса Доминик Раб су током телефонског разговора оптужили Русију за провокације и пружили Украјини подршку, саопштио је Стејт департмент.
„Државни секретар и министар иностраних послова разговарали су о Авганистану, а такође су потврдили подршку Украјину у условима провокација Русије. Они су истакли да је неопходно да Москва одмах прекине са нагомилавањем војних снага и хушкачком реториком“, наводи се у саопштењу.

На које провокације су мислили није прецизирано.

Подсетимо, раније данас заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков рекао је да Москва очекује од Вашингтона да предузме ефикасне кораке како би обуздао политику Кијева по питању раста тензија на југоистоку Украјине.

Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2021
Москва: Појачана активност НАТО у Украјини и на Црном мору крај руских граница

Међутим, како је нагласио, Русија по питању Украјине неће разговарати са Америком ни на нивоу Министарства спољних послова, ни на нивоу Министарства одбране.

Ситуација у Донбасу

Подсетимо, ситуација у Донбасу заоштрила се крајем фебруара. У региону се практично сваки дан бележи размена ватре, укључујући уз употребу минобацача и бацача граната. Стране се међусобно оптужују за погоршање ситуације.

Лидер самопроглашене ДНР Денис Пушилин изјавио је недавно да, уколико Кијев крене у офанзиву, ДНР се неће зауставити на постојећим границама републике.

С друге стране, врховни командант украјинске војске Руслан Хомчак раније је изнео тврдњу да Русија наводно постепено нагомилава снаге на граници са Украјином, чиме угрожава војну безбедност Украјине. 

С тим у вези, портпарол Пентагона Џон Кирби рекао је да су САД упознате са тврдњама представника украјинске војске и да разговарају о томе са НАТО савезницима. Како је рекао, Вашинтон је контактирао Русију због оптужби Кијева.

Из Кремља су, међутим, поручили да се Оружане снаге Русије налазе у подручјима, где постоји потреба за тим и остаће тамо, док руководство не одлучи другачије, а да „Русија никоме није претила, нити прети, нити представља претњу“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала