Америка издваја пола милиона долара за развој „независних медија“ на Косову

© AP Photo / Visar KryeziuЗаставе САД и Косова
Заставе САД и Косова - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Амерички Стејт департмент намерава да допринесе стварању „алтернативних извора информација“ за говорнике српског језика на Косову, а такође да помогне „независним“ медијима да се боре са „дезинформацијама“ и да раде на јачању сајбер безбедности.

Како преноси телевизија „РТ“ која ја имала увид у документа, Стејт департмент је за реализацију наведених циљева обезбедио три гранта укупне вредности до 500.000 долара.

Прва субвенција се тиче косовских медија који извештавају на српском језику.

„Развити одрживе праксе и успоставити јака партнерства међу независним медијским партнерима на Косову који раде на српском језику у циљу стварања алтернативних извора информација за говорнике српског језика на Косову и у региону у целини“, један је од задатака програма, наводи се у документу.

Да би се проширила сфера деловања тих партнера и како би пронашли нове начине интеракције са младима, планирано је успостављање контаката са локалним технолошким стартапима.

У документу се такође наводи да је неопходно повећати медијску писменост партнера као што су медији, како би им се помогло да избегну ширење дезинформација „злонамерних субјеката“.

Други грант се односи на рад са регионалним медијима који раде на албанском језику. Претпоставља се да је циљ програма, између осталог, да побољша умеће косовских новинара да проверавају чињенице, као и да им помогне да добију потпунију представу о утицају „злонамерних дезинформација“ у локалним медијима.

Стејт департмент планира да пронађе начин за коришћење већ постојећих аутоматизованих компјутерских технологија за провере информација и извора. Поред тога, у оквиру програма косовске новинаре ће обучити да откривају и спречавају ширење лажних информација.

Америка такође планира да повећа безбедност онлајн-инфраструктуре „независних медија“ на Косову, и за то би требало да ангажују „етичке хакере“. Како наводи Стејт департмент, јачање сајбер безбедности у медијима допринеће ширењу њихове слободе.

Подсетимо, у фебруару је саопштено да Вашингтон планира да издвоји око 2,5 милиона долара за развој цивилног друштва и медија на Балкану.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала