Милиција Доњецка: Украјински војници масовно беже из Донбаса

© скриншот јутјубУкрајински војник у Домбасу
Украјински војник у Домбасу - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2021
Пратите нас
Самопроглашена Доњецка народна република саопштила је да украјински војници масовно беже из Донбаса.

Како наводи прес-служба Народне милиције ДНР, током протекле две седмице Оружане снаге Украјине напустила су 244 војника.

„Највећи број је напустио 36. бригаду маринаца која се налази на положајима у правцу Мариупоља. Дезертирала су 44 маринца“, наводи се у саопштењу.

Према мишљењу Народне милиције, узроци дезертерства би могли бити заоштравање ситуације у региону у повећана опасност од обнављања војних акција великих размера. Притом, како се додаје, скоро 20 одсто украјинских војних дезертера су официри, а поједини су чак команданти водова.

Војни експерти су више пута указивали на жалосно стање украјинске војске. Руски  генерал-мајор у резерви Владимир Богатирев раније је рекао да је реално стање Оружаних снага Украјине критично, а посебно у јединицама које се налазе на контакт-линији у Донбасу.

Стручњак је указао на мањак наоружања, муниције и хране, као и на лоше финансирање. Према његовим речима, највише случајева дезертерства се бележи у Оружаним снагама на истоку Украјине.

Подсетимо, ситуација у Донбасу заоштрила се крајем фебруара. У региону се практично сваки дан бележи размена ватре, укључујући уз употребу минобацача и бацача граната. Стране се међусобно оптужују за погоршање ситуације.

Од 27. јула прошле године на снази су и додатне мере за обезбеђивање примирја.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала