„Смртоносни вихор“ дува Бразилом: Прети и нови политички потрес

© REUTERS / RICARDO MORAESПутници у препуном аутобусу поред билборда против бразилског председника Болсонара и његове политике у пандемији
Путници у препуном аутобусу поред билборда против бразилског председника Болсонара и његове политике у пандемији - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2021
Пратите нас
Бразил је постао епицентар пандемије ковида са око 70.000 новооболелих дневно, друга је држава у свету по броју умрлих, а здравствени систем је на ивици колапса. „Смртоносни вихор“ који дува Бразилом прате и економска и политичка криза, па је питање да ли ће председник Болсонаро опстати на својој позицији, али и на шта је спреман да је сачува.

Према речима некадашњег амбасадора у више земаља Латинске Америке, универзитетског професора Душана Васића, ситуација у Бразилу је у здравственом, економском и политичком смислу из дана у дан све гора, а до тога је дошло искључиво низом лоших одлука председника Жаира Болсонара.

„Смртоносни вихор“ дува Бразилом

Да је у Бразилу враг однео шалу показало се бројкама заражених и умрлих од ковида крајем марта и почетком априла, када је ова латиноамеричка држава достигла кулминацију пандемије.

„Трагичне су биле слике из градића Манаус у средишњој Амазонији где је откривен тај најопаснији, мутирани сој ковида П1, у којем је толико велика смртност да су сва слободна поља претворена у гробља. Управо из тог градића су и кренула прва упозорења влади да је вирус заиста опасан. Међутим, на сва упозорења и на све оно што се дешавало око њега Болсонаро је, на жалост, одговарао са индигнацијом, па и подсмехом и одбијао је да уведе мере изолације и карантина“, наводи Васић.

Негирање постојања вируса од стране председника, додаје Васић, као и одсуство ангажовања владе да се координише јединствена борба на нивоу целе државе у пуној мери је показало да се у Бразилу не води конзистентна политика заштите од ковида.

Све гласнији повици: „Болсонаро, одлази“

„Немајући другог излаза гувернери појединих држава, а на првом месту гувернер Сао Паола као највеће и најразвијеније чланице федерације, почели су самоиницијативно да спроводе мере превенције, ограничења радног времена и карантина. Међутим, Болсонаро је са својим истомишљеницима чак организовао и учествовао у протестима против мера које би требало да смање ширење короне, а те градоначелнике и гувернере је називао „уништавачима радних места“. Све то довело је до опште фрустрације и незадовољства па у последњих петнаест дана сваке вечери у већем броју градова омладина излази на улице и тражи да Болсонаро оде са власти“, каже Васић.

Председник Бразила је, додаје он, свестан да му популарност опада унеколико променио приступ, па је влада уговорила набавку око сто милиона доза вакцина.

„Међутим, те вакцине ће у најбољем случају доћи до јуна, па и ако би вакцинација редовно текла неки осетнији ефекат уследио би тек крајем године. До тада постоји велика опасност да ће се број оболелих и умрлих и даље рапидно повећавати. Бивши председник Лула да Силва је изјавио да је ово што се дешава Бразилу највећи геноцид у историји те земље, а у домаћој штампи се могу видети и оцене да Болсонаро представља опасност не само за Бразил, већ и за читав свет, јер нема ограничења путовања у или из земље“, примећује бивши дипломата.

Здравствену кризу прати политичка

Одсуство било какве спремности да се реагује на пандемију довело је до сукоба и у влади, па је Болсонаро до данас променио чак четири министра здравства. Ни један, међутим, додаје Васић, није био дорастао ситуацији.

„Министри здравља нису били једини које је председник смењивао, а последња реконструкција владе дешава се након што су Болсонаровом највећем ривалу, бившем председнику Лула да Силви враћена сва политичка права и који сада има велике шансе да се кандидује на наредним изборима. Значајна је смена министра одбране од кога је Болсонаро очекивао већу подршку својој власти. Међутим, он је уместо подршке председнику изјавио да је успео да створи армију која ће бити независна од политичких утицаја. Када је након те изјаве одбио да поднесе оставку, председник га је сменио и довео је на његово место генерала који је пре три године пензионисан. Промењен је и министар спољних послова који се такође није слагао са Болсонаровом политиком“, указује Васић.  

Да ли председнику прети импичмент

Болсонарови покушаји да пронађе послушнике које ће искористити за останак на власти имају све мање успеха. Томе у прилог, како каже бивши амбасадор, говори и чињеница да су у знак подршке бившем министру одбране оставке поднели и команданти копнене војске, морнарице и авијације.

На питање какав развој ситуације очекује и да ли постоји опасност да бразилски председник покуша да уведе војну диктатуру како би сачувао позицију до наредних избора, Васић каже да сама чињеница да је на место новог министра одбране доведен пензионер без ауторитета у војним круговима говори да Болсонаро нема упориште у војсци, па је мало вероватно да ће се војска упустити у тако нешто.

„Незадовољство у друштву постепено расте и прелива се на бразилски парламент који има 594 посланика и 81 сенатора. Ту је већ почело политички да кључа и све се чешће и гласније чује да би требало зауставити председника. Зато је мој утисак да ће, уколико се та агонија са оваквим растом броја оболелих у Бразилу настави до краја априла, иницијатива за импичмент председника Жаира Болсонара добити значајну подршку у парламенту, па је могуће да се тим путем оконча његов мандат“, закључује Душан Васић за Спутњик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала