Србија први пут међу домаћинима Међународних војних игара

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографија„Армија 2020“. Тенковски биатлон. Појединачна трка
„Армија 2020“. Тенковски биатлон. Појединачна трка - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Крајем августа и почетком септембра на војном комплексу „Берановац” и стрелишту „Жича” одржаће се међународно такмичење јединица војне полиције „Чувар реда”. Војска Србије, после седмогодишњег континуираног учешћа на незваничној „Војној олимпијади”, добија и улогу организатора једног од њених најатрактивнијих садржаја, пише „Војска”.

Међународним војним играма (МВИ), које од 2015. године организује Руска Федерација, приписује се незваничан назив „Војна олимпијада”. 

Центар Међународних војних игара је полигон „Алабино” у Подмосковљу, на коме је 2013. и 2014. године организован сада већ чувени „Тенковски биатлон“, који и данас представља окосницу такмичења и његов најатрактивнији садржај. Пажња коју је „Тенковски биатлон” привукао у Русији, али и осталим земљама учесницама, навео је организаторе да под једну капу обједине неколико надметања и тако створе импозантну војну, спортску и културну манифестацију какву познајемо данас.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићТенковски биатлон
Србија први пут међу домаћинима Међународних војних игара - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2021
Тенковски биатлон
Популарности Међународних војних игара у Србији допринео је успех наших тенкиста који су 2015. године поделили победничко постоље са репрезентацијама Русије и Кине. Спознаја да Војска Србије у својим редовима има људе способне да се у витешком надметању равноправно носе са колегама из најмоћнијих држава света, учинила је нацију поносном и прокрчила пут учешћу наших екипа у више такмичарских дисциплина. Ове године тај број нараста на 38, за три више него лане и то – „Тактички стрелац”, „Меридијан” и „Армија културе”. Војска Србије ће, како сада стоје ствари, делегирати екипе на четири такмичарске дисциплине. 

Међутим, 2021. година представља прекретницу у учешћу Војске Србије на Међународним војним играма, јер се први пут једна од такмичарских дисциплина организује у нашој земљи. Реч је о такмичењу јединица војне полиције под називом „Чувар реда”.  

Колико је тај задатак у Војсци Србије озбиљно схваћен, у прилог говори податак да је начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић делегирао свог заменика генерал-мајора Петра Цветковића за председника Организационог одбора. Такмичење ће одржати у Краљеву, на Војном комплексу „Берановац“ и стрелишту „Жича”“, крајем августа и почетком септембра

Србија – земља која окупља 

– Седма је година како Војска Србије учествује на Међународним војним играма, не рачунајући 2014. када смо имали екипу на „Тенковском биатлону”. Колеге из Оружаних снага Руске Федерације понудили су нам могућност да изаберемо неку од такмичарских дисциплина која би била погодна да се организује код нас. Одлучили смо да је време да наше, сада већ традиционално учешће, подигнемо на виши ниво и да покажемо не само борбеност и вештину као учесници него и гостопримство добрих домаћина – каже заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Петар Цветковић. Он додаје да је избор пао на „Чувара реда” због атрактивности и динамичности самог такмичења. Генерал Цветковић не крије задовољство услед такве одлуке јер је, како сам каже, већи део каријере и сам носио црну беретку. 

© Фото : Министарство одбране СрбијеПосада Војске Србије на Међународним војним играма у Русији
Србија први пут међу домаћинима Међународних војних игара - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2021
Посада Војске Србије на Међународним војним играма у Русији
– Резултати које смо претходних година постизали и углед који смо као озбиљна војска стекли обавезује нас да такмичарску дисциплину „Чувар реда” организујемо на високом нивоу, како се то од нас и очекује. То је прилика не само да наши војни полицајци, у чије смо способности и вештине уверени, докажу ниво спрам колега из иностранства него и да представимо нашу војску и нашу државу у најлепшем светлу – истиче председник Организационог одбора и наглашава да ће, уколико све буде како је планирано, такмичарска дисциплина „Чувар реда” постати традиционалан садржај годишњег календара активности. 

– Начелно планирамо да, поред наше екипе, у Србију доведемо још седам репрезентација из иностранства. Организатор нам је оставио могућност да, поред традиционалних учесника Међународних војних игара у Руској Федерацији, позиве упутимо и државама са којима имамо развијену билатералну војну сарадњу. Радује нас могућност да управо наша земља буде та која, уколико се стекну услови, окупља државе које можда и не припадају истим војно-политичким блоковима. Верујемо да је војни спорт савршена веза, а такмичења попут овог идеална прилика да се припадници разних војски упознају и спријатеље, изграде мостове разумевања. Позиција војне неутралности даје нам за право да тако размишљамо јер сарадњу, поверење и поштовање градимо са свима – истиче генерал Цветковић. 

© Ministarstvo odbrane Republike SrbijeСрпска екипа међу победницима
Србија први пут међу домаћинима Међународних војних игара - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2021
Српска екипа међу победницима

Испит зрелости и професионализма 

Бригадни генерал Жељко Петровић, заменик председника Организационог одбора, подсећа да су до сада на Међународним војним играма учествовале оружане снаге више од 40 земаља из Азије, Европе, Африке, Централне и Јужне Америке, а број учесника премашио је 5.000

– Организацију једне или више дисциплина на својој територији преузели су: Азербејџан, Јерменија, Алжир, Белорусија, Вијетнам, Иран, Индија, Израел, Зимбабве, Казахстан, Катар, Кина, Киргизија, Монголија, Пакистан, Таџикистан, Узбекистан и Шри Ланка. Дакле, огроман део света препознаје Међународне војне игре као оквир за развој војне, војнотехничке и културне сарадње. Сада се у клуб организатора укључује и Србија. Када погледате све те тачке на глобусу где се такмичарске дисциплине одржавају, схватите да су Међународне војне игре превазишле оквире чак и једне огромне земље као што је Руска Федерација и дословно премрежиле свет! – каже генерал Петровић. 

Организациони одбор, поред пет генерала, чине официри и војни службеници из Министарства одбране и Војске Србије, са експертским знањима из својих области. У саставу одбора су три комисије. Прва је Комисија за планирање и организовање такмичења која покрива функције међународне војне сарадње, односа са јавношћу, протокола, безбедности, логистике, телекомуникација и информатике, затим финансија и цивилно-војне сарадње. Комисија за реализацију такмичења имаће задатак да организује церемоније отварања и затварања, те да обезбеди да све што се догађа на полигонима и стрелиштима буде синхронизовано, забележено и документовано. Трећу целину представља Врховна судијска комисија која ће, у складу са пропозицијама такмичења, рангирати резултате тимова и усклађивати рад са Судијском комисијом МВИ у Москви. 

– Ово је посао почет од „белог папира”. Дакле, први пут организујемо овакво такмичење, први пут се сусрећемо са одређеним изазовима. Зато је Организациони одбор стављен пред озбиљан испит зрелости и професионализма. Сигуран сам да ће већ идуће године, ако се обистине наше идеје и „Чувар реда” постане традиција, све бити далеко лакше – објашњава генерал Петровић. 

© Фото : РИА Ноости/(Скриншот)Српски тим на полигону у Алабину
Србија први пут међу домаћинима Међународних војних игара - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2021
Српски тим на полигону у Алабину

Усаглашавање пропозиција 

Према речима заменика председника Организационог одбора до сада је било више састанака и узајамних посета између наше и руске стране како би се усагласили ставови и пропозиције. Такмичење „Чувар реда” је на програму МВИ од 2017. године и Руси су, као и на свакој од такмичарских дисциплина, поставили високо лествицу стандарда организације. 

–  Нама је било важно да инфраструктуру за такмичење припремимо тако да она буде у складу са амбициозним руским стандардима, а да истовремено то буде реално изводљив и, што је веома важно, не и прескуп подухват за нашу војску – истиче Петровић. 

Такмичење се реализује кроз четири фазе – „Гађање”, „Стаза са препрекама за војног полицајца”, „Трка патролне страже” и „Трка хероја”. Прва дисциплина реализоваће се на стрелишту „Жича”, док ће остале три бити на полигону „Берановац”. Извесно је да ће бити одређених модификација етапа и препрека у односу на то како је то у претходне три сезоне изгледало на „Патриот парку”.  

– То ни у ком случају неће утицати на дух такмичења. Штавише неке фазе ће учинити занимљивијим. Посебно интересантна биће последња фаза – „Трка хероја”, где ће тимови бити суочени са деоницом дугом 12 километара на којој их очекује 30 препрека. Рано је да откривамо детаље, али могу рећи да ће то бити ултимативни тест снаге, вештине и издржљивости – каже пуковник Виктор Добрић, један од најодговорнијих људи у Организационом одбору. 

© Sputnik / Оливера ИкодиновићМинистри Вулин и Шојгу на Међународним војним играма у Русији
Србија први пут међу домаћинима Међународних војних игара - Sputnik Србија, 1920, 10.04.2021
Министри Вулин и Шојгу на Међународним војним играма у Русији
Припреме увелико трају 

Терет припрема локација где ће такмичарска дисциплина „Чувар реда” бити организована пао је на Команду Копнене војске и Другу бригаду КоВ.  

– Имао сам то задовољство да предводим нашу делегацију када смо освојили бронзу на „Тенковском биатлону”. И данас осећам понос због тога, али и задовољство због свега што смо тамо доживели. Међународне војне игре су прворазредни догађај у Русији. Организација је на нивоу великих спортских догађаја. Све савршено функционише. Пред нама је задатак да углед који смо стекли као учесници, оправдамо и као организатори. Уверен сам да ће то бити празник војног спорта, прилика за размену искустава и изградњу пријатељства међу војскама, али и за промоцију гостопримства и богате културе наше земље и града Краљева – закључује  бригадни генерал Жељко Кузмановић. 

Погледајте и како је министар одбране Русије Сергеј Шојгу 2017. посетио штанд Војске Србије, на коме су српски војни кувари представили нашу националну кухињу, у оквиру Међународних војних игара, које су данас свечано отворене у Алабину, надомак Москве

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала