Апеловао на миран суживот са Москвом: Ко је нови кандидат за Бајденовог саветника за Русију?

© Sputnik / Евгений Пряников / Уђи у базу фотографијаДиректор Инстутута Кенан у Вашингтону Метју Рожански
Директор Инстутута Кенан у Вашингтону Метју Рожански - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2021
Пратите нас
Председник САД Џо Бајден разматра кандидатуру политиколога Метјуа Рожанског за место директора Одељења за Русију у Савету за националну безбедност, саопштио је амерички портал „Аксиос“, позивајући се на изворе упознате са ситуацијом.
Како су прецизирали саговорници медија, Рожански је веома цењен у Америци због истраживања о Русији.

​Амерички медији често цитирају његове стручне коментаре, али нису ретки ни случајеви лоших оцена рада политиколога. С тим у вези, украјински дипломци са Институа „Кенан“, на чијем је челу Рожански, назвали су његов аналитички центар „нехотичним инструментом политичког мешања Русије“.

Рожански је, између осталог, критиковао „антируску параноју у стилу Хладног рата“ и говорио о прекомерној употреби санкција, као и о „мирној коегистенцији са Русијом“ која је, према његовом мишљењу, и даље императив.

Именовање Рожанског на дужност веома забрињава присталице приступа дијалога са Москвом заснованог на сили, пише „Аксиос“.

Раније је Бајден истакао важност сарадње са Москвом по питањима од заједничког интереса, између осталог, продужетка Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3) и позивања руског лидера Владимира Путина на виртуелни самит о клими.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала