Да ли ће америчка војска, повучена из Персијског залива, „испливати“ у Донбасу?

© AP Photo / (Torrey W. Lee/U.S. Navy via AВојни брод америчке морнарице у Персијком заливу
Војни брод америчке морнарице у Персијком заливу - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2021
Пратите нас
С обзиром да је администрација председника САД Џоа Бајдена нагло променила политику према Ирану и почела да повлачи војску из Персијског залива, није искључено да би америчке трупе могле да „испливају“ и у Украјини, сматра руски политиколог Евгеније Сатановски.

Како је рекао, могуће је враћање Вашингтона нуклеарном споразуму са Техераном и ублажавање става САД према Ирану.

Према мишљењу Сатановског, о таквом преокрету спољнополитичког курса Вашингтона говори, између осталог, чињеница да су Сједињене Америчке Државе повукле значајан део својих трупа из Саудијске Арабије.

Он је прецизирао да је у Саудијској Арабији остало 50 хиљада војника од 90 хиљада, који су се тамо задесили док је Трамп био на власти.

С тим у вези, политиколог је додао да је Вашингтон повукао одатле три противракетна система „Патриот“ чија је улога била да чувају Саудијску Арабију од ракетних напада проиранских група са територије Ирака, као и од напада јеменских Хута.

Застава Русије на Кремљу - Sputnik Србија, 1920, 02.04.2021
„Предузећемо све што је неопходно“: Кремљ о могућој појави америчких војника у Украјини

На тај начин је Бајден повукао из Саудијске Арабије све што је својевремено распоредио бивши амерички лидер Доналд Трамп, оставивши тачно онолико Оружаних снага колико их је било за време владавине Барака Обаме, истакао је Сатановски, говорећи на руском радију Вести ФМ.

Истовремено, Сатановски је нагласио да „трупе, које је Америка склонила са иранског правца, негде морају да 'испливају'“.

„Оне могу да 'испливају' и у Европи, могу да 'испливају' на маневрима у Украјини који ће се ускоро догодити, велики маневри НАТО-а. А с обзиром на жељу украјинског руководства да на овај или онај начин увуче НАТО, Американце у борбу против нас, може да дође до било које провокације, укључујући и у Донбасу“, истакао је он.

Поред тога, он је додао да је Бајденова администрација изнела оштре захтеве Ријаду због рата у Јемену.

„Веома уочљива промена у америчкој политици на Блиском истоку је сигнал осталим монархијама Персијског залива“, сматра експерт.

Према његовим речима, повратак Америке курсу који је следио Обама – не слути на добро у погледу Русије и Кине.

„Наши односи су пропали управо за време Обаме. Бајден намерава да се преусмери на претње са кинеске и руске стране... Тим који данас управља америчком Белом кућом је очигледно пошао путем заоштравања ситуација на једним фронтовима, и ублажавања – на другим“, закључио је он.

Руски експерт је додао да се Бајден и његова администрација „очигледно спремају да преусмере америчку политику, те да стога треба бити на опрезу“.

Говорећи о томе каква би требало да буде политика у тој ситуацији, Сатановски је подсетио на речи Винстона Черчила: „Онај који бира између срама и рата, на крају добија и једно, и друго“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала