Луганск: Став Кијева о премештању преговарачке платформе из Минска ─ неспремност за дијалог

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаРазмена заробљеника између самопроглашених република Донбаса и Кијева
Размена заробљеника између самопроглашених република Донбаса и Кијева  - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2021
Пратите нас
Изјава шефа кијевске делегације у трилатералној контакт групи за Донбас и првог председника Украјине Леонида Кравчука о промени преговарачке платформе говори о неспремности Кијева да преговара директно са републикама Донбаса, изјавио је представник самопроглашене Луганске Народне Републике у политичкој подгрупи за Донбас Родион Мирошник.

„Никада није било адекватних разлога за одбијање Минска као преговарачке платформе, осим Кравчуковог страха да ће од њега тражити да одговара за ‘Белорусија је лакеј!’ Кравчук ће ту одмах признати да жели да оде из Минска само из једног разлога – да не би дозволио републикама Донбаса да учествују у преговорима... Потрага за новим платформама само је начин да се постигне договор о решењу сукоба без друге стране у сукобу“, наводи се у саопштењу Мирошника на Телеграму.

Кравчук је раније изјавио да дозвољава могућност да се преговарачка платформа за решавање ситуације у Донбасу премести из Белорусије у Пољску, ако због протеста пропадне прилика за вођење дијалога у Минску. Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова рекла је да је могућност преношења заседања контакт групе из Белорусије у другу земљу „хипотетичка глупост“.

Украјинске власти су у априлу 2014. покренуле војну операцију против самопроглашених Доњецке и Луганске народне републике, које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. године. Питање решавања ситуације у Донбасу разматрају се, између осталог, на састанцима контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. усвојила три документа која регулишу кораке за деескалацију сукоба. Међутим, и после споразума о примирју између сукобљених страна, настављају се препуцавања.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала