Од сутра отворени тржни центри

© Sputnik / Бојана СтојадиновићТржни центар Галерија Београд
Тржни центар Галерија Београд - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey

Наредба искључује угоститељске објекте у затвореном простору, а који се налазе у склопу поменутих објеката и у којима се врши услуживање хране и пића седећих гостију. У потоњим објектима дозвољена је само шалтерска продаја. Управљач објекта дужан је да обезбеди да се испред шалтера за продају хране и пића не окупља већи број лица, да између лица која чекају на куповину хране и пића постоји размак од најмање два метра у свим правцима, као и да су видно обележени линија кретања до и од шалтера.

На улазу мора видно бити истакнута корисна површина целог објекта, односно простора и број лица која могу бити присутна и обавеза посетилаца да носе заштитне маске, уколико објекат има више улаза и излаза, морају се одредити и видљиво обележити који су улазна, а који излазна врата. У објекту морају бити одређене и видљиво обележене линије кретања на тај начин да се онемогући боравак или окупљање већег броја лица на једном месту, као и безбедни правци кретања од улаза до излаза.

На улазу у објекат морају се користити дезобаријере, физичка дистанца између корисника мора да буде најмање два метра, запослени морају носити заштитну маску током рада, а нарочито током контакта са корисницима, заједничке просторије и предмети које користе корисници (тоалети, рукохвати на степеницама, лифтови и слично) морају се на сваких сат времена дезинфиковати раствором на бази 70 одсто алкохола.

Мора бити одређено лице које је одговорно за поштовање мера ношења личне заштитне маске (корона редар), а уколико објекат има више улаза и излаза, има више спратова и површине је веће од 500 квадратних метара корисне површине, управљач центра је дужан да одреди више лица за корона редаре, тако да се на сваком улазу, тј. излазу и на сваких 250 квадратних метара налази по један корона редар. Он мора носити видљиву ознаку да је корона редар и дужан је да упозори кориснике на обавезу ношења маске приликом уласка у објекат и приликом кретања у објекту све време боравка.

Уколико корона редар примети да неко лице не носи маску без одлагања ће обавестити то лице да напусти објекат са упозорењем да такво понашање представља прекршај, а уколико то лице одбије да напусти објекат, без одлагања ће о томе обавестити надлежне инспекцијске службе.

Све ове наредбе односе се и на правно лице и предузетника који продаје робу, односно пружа услуге у објекту. Током наведеног радног времена у свим објектима у којима је дозвољен рад, правно лице или предузетник мора обезбедити да растојање између свих присутних лица буде такво да на сваких девет квадратних метара може боравити само једно лице, осим за теретане, спа и фитнес центре где ова дистанца мора бити шеснаест квадратних метара, преноси Скупштина Града Београда.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала