Русија испитује експерименталну нуклеарну подморницу са беспилотним подводним апаратима „Посејдон“

© Sputnik / Павел Львов / Уђи у базу фотографијаПоринуће подморнице "Белгород" у Северодвинску у априлу 2019.
Поринуће подморнице Белгород у Северодвинску у априлу 2019. - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2021
Пратите нас
Експериментална нуклеарна подморница (АПЛ) „Белгород“, пројекта 09852, која носи морске беспилотне летелице „Посејдон“, биће тестирана до септембра ове године. Подморница је сада у фази испитивања, активиран је реактор, саопштио је Спутњику извор у војно-индустријском комплексу.
„На 'Белогороду' је активиран реактор. У току су лучка испитивања, затим следе фабричка и државна тестирања. План је да подморница до септембра заврши циклус испитивања“, рекао је саговорник.

Вишенаменска нуклеарна подморница „Белгород“ је експериментална подморница за беспилотне подводне апарате „Посејдон“. Припада пројекту 949А „Антеј“, аналог „Курску“, која је прерађена специјално за системе „Посејдон“.

Свечана церемонија зарањања подморнице одржана је у априлу 2019. године у фабрици „Севмаш“ у Северодовинску.

Председник Русије Владимир Путин је о развоју „Посејдона“ први пут саопштио за време обраћања Федералној скупштини 2018. године.

Према његовим речима, беспилотни подводни апарати могу да буду опремљени и конвенционалним и нуклеарним наоружањем, што им омогућава да погађају широк спектар циљева, укључујући групе носача авиона, обалска утврђења и инфраструктуру.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала