Руски експерти: ЕУ није политички спремна да буде део Великог евроазијског партнерства

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаЕвроазијски савез
Евроазијски савез - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2021
Пратите нас
Европска унија није спремна да буде део Великог евроазијског партнерства јер као талац политике Сједињених Држава даје примат идеологији, а не здравом разуму, оцењују руски експерти поводом иницијативе Русије за формирање широког партнерства на евроазијском простору.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров поручио је, у изјави за пакистански лист „Њуз интернешенел“ да је учешће у Великом евроазијском партнерству отворено и за Европску унију, ако у Бриселу покажу заинтересованост за то. Лавров је, током посете Пакистану, подсетио да иницијатива председника Русије Владимира Путина за формирање Великог евроазијског партнерства промовише уједињујући програм, који је отворен за све државе континента, укључујући чланице Евроазијске економске заједнице, Шангајске организације за сарадњу, Асоцијације нација југоисточне Азије, а ако су заинтересовани, и Европске уније.

ЕУ би хтела да она буде центар Евроазије

Генерални директор руског Института за регионалне проблеме Дмитриј Журављов сматра да Европска унија сада није спремна за ову врсту партнерства, бар на нивоу политичких елита, додајући да је у томе спречава примат идеологије над здравим разумом

„По мишљењу ЕУ, Русија не одговара одређеној либералној идеологији, што значи да је то лоша земља и да са њом не треба сарађивати. Њима се чини да пошто су они добри, а ми лоши, сви пројекти уједињења се могу реализовати само на један начин: са ЕУ у центру. Она је идеал коме би сви требало да служе. Стога средиште Евроазије не би требало да буде географско средиште, већ Париз, Берлин или Брисел, са жестоком хијерархијом: средиште је најважније, за њега се све ради. Јасно је да нико неће ући у такво удружење, осим саме Европске уније, којој се чини да других варијанти нема“, истиче Журављов.

По његовом мишљењу, док год ЕУ има примат идеологије, биће врло тешко преговарати са њом. Тачније, биће могуће договарати се само око уских питања, без којих ЕУ неће моћи да реши своје унутрашње проблеме. Према томе, Журављов каже да је озбиљна, дубока сарадња на таквој основи немогућа. 

Политички споразуми са САД примарни за ЕУ

Велика Евроазија је, пре свега, континент и сходно томе, положај на истој територији ствара географске услове за сарадњу због природних транспортних рута, каже за Спутњик заменик директора руског Фонда за развој савремене дипломатије Дмитриј Перлин. Како истиче, узимајући ово у обзир, сви пројекти интеграције су потенцијално корисни. 

„Европа је данас једно од највећих светских тржишта. Евроазија је простор са економијама које се динамично развијају и имају велики потенцијал, пре свега у области енергетских ресурса и пољопривреде. Наравно, пре свега говоримо о Руској Федерацији, која може да понуди Европској унији прилично велику количину добара за које су европске државе данас заинтересоване“, наводи Перлин. 

Перлин, међутим, констатује да је Европска унија талац америчке политике.

„Као стратешки партнер Сједињених Држава и у неким питањима заузимајући, нажалост, подређени положај у односу са САД, Европска унија може своје економске интересе ставити у други план у корист неких политичких споразума са САД. Управо ово може бити стварни проблем у изградњи односа између Евроазије и Европске уније“, закључио је Перлин. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала