Руски сенатор: Европа одржава на површини украјинску верзију „агресије“ Русије

© Пресс-служба Совета Федерации РФ / Уђи у базу фотографијаРуски сенатор о продужењу СТАРТ-3: Одлично ако не буде нових услова
Руски сенатор о продужењу СТАРТ-3: Одлично ако не буде нових услова - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2021
Пратите нас
Европа покушава да одржи на површини украјинску верзију „агресије“ Русије, што објашњава изјаве представника Француске и Немачке о потреби да Москва објасни разлоге за премештање својих трупа, сматра председник Одбор за међународне послове Савета Федерације Русије Константин Косачов.

„Објашњења су раније дала двојица представника шефа председничке администрације – његов портпарол Дмитриј Песков и специјални изасланик у Нормандијској четворци Дмитриј Козак. Чини се да је то више него довољно. Али одговарајући демаршеви не објављују се ради разјашњавања руског става. Њихов стварни циљ је да се на површини одржава украјинска верзија агресије Русије на југоистоку и тиме одржавање Украјине у зони утицаја Алијансе, чак и без чланства у НАТО-у“, написао је Косачов на својој страници на Фејсбуку.

Он је подсетио да премештање трупа и оружаних снага у Европи траје последњих тридесет година, али само са Запада на Исток, за двадесет година НАТО је напредовао у правцу Русије за више од 500 километара, повећавајући се и по саставу учесника и по територији за трећину.

„Још једном – све ближе Русији и постаје све осетљивије за нашу безбедност“, рекао је сенатор и нагласио да НАТО троши 13 пута више на одбрану од Русије и одржава вежбе 1,5 пута чешће од руских оружаних снага.

Према речима Косачова, генерални секретар НАТО-а више пута је изјавио да Алијанса пројектује стабилност да би подржала суседе и партнере НАТО-а и да стабилно суседство гарантује безбедност земљама Алијансе.

„Ми имамо исто такво право да пројектујемо стабилност која гарантује нашу безбедност као и НАТО. Ако вам се то не свиђа, хајде да се вратимо на Споразум о конвенционалним оружаним снагама у Европи и Оснивачком акту Русија-НАТО који је уништио НАТО и, уопште, на принцип недељивости безбедности који је у основи докумената ОЕБС-а“, закључио је Косачов.

Немачка министарка одбране Анегрет Крамп-Каренбауер раније је изјавила да Русија мора да објасни кретање својих трупа на граници са Украјином.

Раније је Вашингтон изјавио да постоји ескалација „агресије Русије“ и премештање руских трупа на Криму и на источној граници Украјине. САД су позвале Русију да објасни ова наводна премештања и најавиле спремност за комуникацију. Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков изјавио је да су америчкој страни објашњења дата претходне недеље. Он је навео да у „тону и перспективи“ који су предложиле Сједињене Америчке Државе Русија неће водити дијалог, а Вашингтон ће морати да се задовољи објашњењима која је већ добио.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала