Шанса за нови туризам у Србији: Полупансион са - вакцином

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICРед за вакцинацију на Београдском сајму
Ред за вакцинацију на Београдском сајму - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Страни медији извештавају о Србији као земљи у којој се, поред домаћег становништва, могу вакцинисати и страни држављани. Тако је лист Коријере дела Сера пренео искуство једног Италијана који је у марту био у Србији, вакцинисао се и вратио у Италију. Отвара ли се шанса за нови, здравствени туризам и може ли Србија да је искористи?

Према речима директора Националне асоцијације туристичких агенција Србије (ЈУТА) Александра Сеничића, тако нешто сасвим сигурно је добра шанса, тим пре што је већ било примера организоване вакцинације странаца у другим земљама.

Има ли потенцијала у новој врсти туризма у Србији

„Луфтханза је пре пар месеци организовала одлазак из Немачке у Русију, по цени од 1000 еура. Та цена је обухватала дупли повратни лет до Москве и вакцинацију са, чини ми се, и ноћењем у одласку и повратку. Дакле, организован је одлазак у Москву, вакцинација, повратак у Немачку, а после две недеље поновни лет до Москве на ревакцину и повратак. Тако да је очигледно да постоји потреба јер нема довољно вакцина на свим дестинацијама и у свим земљама, па мислим да би то заиста могао да буде један убрзани повратак Србије на мапу Европе. Са друге стране, то би сигурно привукло и оне људе из Европе који до сада нису долазили туристички, па ето прилике да их убедимо да су погрешили и да је ово права дестинација на којој могу и лепо да се проведу, а не само да се вакцинишу“, наводи Сеничић.

Како додаје, овим поводом је већ било и упита са разних страна, пре свега из европских држава, према нашим туристичким агенцијама.

„Било је упита из Шпаније, Холандије, Португала и Италије. Те четири земље су преко наших агенција изразиле жељу да би организовано доводиле људе у Србију на вакцинацију, и да би чак и подигле неке чартер летове. Међутим, ту постоји више проблема јер не само да наше агенције не знају коме да се обрате за те групне вакцинације, него су вакцине у Србији, пре свега, бесплатне. Ту нема неког комерцијалног односа, а пријава је индивидуална и иде преко е-Управе, тако да ми немамо установљену праксу да оне могу да се купе или да на било који начин може да се организује неко, условно речено, групно вакцинисање“, напомиње Сеничић.

Тражња постоји, али је реализација тешка

Иако је приоритет да се вакцинишу људи који живе у Србији, примећује наш саговорник, да се вакцина плаћа ситуација би била другачија.

„Пријава преко е-Управе омогућава да тачно знамо колико се људи пријавило за вакцинацију и онда тај неки евентуални вишак вакцина који имамо држава може да понуди на слободном тржишту онима који су заинтересовани да дођу да се вакцинишу. Мислим да је то једини начин, а све остало је у домену индивидуалаца, дакле да се људи сами пријављују и долазе. То, међутим, нису организовани доласци и то тешко да може да буде нека велика промоција на начин на који би то било могуће када бисмо ми могли да организујемо групе“, категоричан је Сеничић.

Он напомиње да чињеница да се вакцине у Србији не плаћају у овом случају може да буде само - проблем.

„Без обзира на то колико нашим грађанима економски одговарало то што су вакцине бесплатне, оне ипак нешто коштају. Можда би могућност да се евентуални вишак уступи неким приватним клиникама по некој цени дало шансу да и наше туристичке агенције могу да праве пакете за групе људи који би овде дошли да се вакцинишу. Колико је мени познато они не праве питање да плате ту вакцину, питање је само доступности вакцина. Тако да шанса да се остваре бенефити од вакцинације странаца у Србији у овом смислу свакако постоји, али нисам сигуран да ћемо је ми препознати“, закључује Александар Сеничић за Спутњик.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала