БиХ дошла на ред? ― Конфузија око нон-пејпера у ЕУ о завршном ударцу на распад Југославије

© AP Photo / Amel EmricМладићи са заставама БиХ
Младићи са заставама БиХ - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Пратите нас
Медији у региону данас су изазвали праву конфузију објавом да је словеначки председник Борут Пахор, приликом недавне посете Сарајеву, рекао да су у последње време све чешћи гласови у Европи о томе да треба довршити распад Југославије и да је председнику Европског савета Шарлу Мишелу предат „нон-пејпер“ у вези са тим.

Премијер Словеније Јанез Јанша поручио је потом да Словенија озбиљно тражи решења за развој региона и ЕУ перспективу земаља Западног Балканa, али се неким наводима покушава да спречи тај циљ.

Он се на Твитеру огласио поводом писања медија у БиХ да је предао „нон-папер“ председнику Европског савета Шарлу Мишелу у којем наводно најављује да ће један од приоритета бити завршетак распада Југославије.

Јанша је навео да се последњи пут срео са Мишелом прошле године и додао да је тешко физички могао да му било шта преда у фебруару или марту ове године.

Фена је раније пренела да је члан Председништва БиХ Жељко Комшић потврдио да је словеначки председник Борут Пахор, приликом недавне посете Сарајеву, рекао да су у последње време све чешћи гласови у Европи о томе да треба довршити распад Југославије.

Комшић је изјавио да је након тога Пахор упитао: „Можете ли се ви у БиХ мирно разићи?“.

Како наводи Комшић, он и Шефик Џаферовић рекли су да мирно раздруживање није могуће, док је председавајући Милорад Додик изнео супротан став.

„Јесте, истина је! Између осталог, али не само због тога, смо и послали нон папер“, казао је Комшић потврђујући за Фену да је словеначки председник поставио такво питање.

Сарајевски портал Кликс подсећа да је након Пахорове посете Додик у два наврата потенцирао причу о мирном разлазу, између осталог казавши да се такви гласови могу чути у одређеним круговима у Европи.

Додик, наводи се, очито ту мисли на подршку европске деснице, која је последњих година знатно ојачала у неким земљама попут Мађарске, али и Словеније у лику и делу премијера Јанеза Јанше.

Покедини медији су подсетили и на Пахоров говор у Парламенту Северне Македоније 25. септембра прошле године када је рекао да "ако нема проширења Европске уније или проширења, полако ће се завладати теза да распад бивше Југославије још није готов и да је потребно успоставити етничке границе уместо постојећих".

"Из историјског искуства знамо да су врло мале шансе да се такав процес одвија на миран начин без сукоба који би такође могли угрозити сигурност и стабилност у југоисточној Европи генерално. Због тога сам много пута рекао да је проширење Европске уније на Западни Балкан искључиво политичко питање, које такође захтева још промишљенију стратегију Европске уније", казао је тада Пахор.

Подсетили су и да у светлу европске перспективе Западног Балкана, Пахор припрема састанак челника иницијативе Процес Брдо - Бријуни, заказан за мај.

Иначе, у Председништву БиХ одржан је данас састанак Комшићевих саветника и амбасадорке Словеније у сарајеву Зорице Букинац, а поводом медијских натписа о наводном документу који је словеначки премијер Јанез Јанша упутио председнику Европског савета Шарлу Мишелу, пренео је Танјуг.

Огласили се из Кабинета словеначког председника: Пахор редовно упозорава против идеја о распаду БиХ

Председник Словеније Борут Пахор заговорник је Босне и Херцеговине, њеног територијалног интегритета, европске перспективе и мирног развоја, што увек доследно наглашава, саопштено је за сарајевску Н1 тв из кабинета словеначког председника.

„Председник Пахор жели да БиХ што пре постане део Европске уније. Стално наглашава важност геополитичког приступа проширењу Европске уније, који би обухватио и БиХ која је тренутно најслабије формално повезана са ЕУ“, наводи се у саопштењу.

Истичу да Пахор редовно упозорава против идеја о распаду БиХ и прекрајању граница на Западном Балкану.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала