Бил Гејтс накуповао хектаре земље, а сад би да гради нуклеарке

© AFP 2022 / Tobias SchwarzОснивач Мајкрософта Бил Гејтс
Оснивач Мајкрософта Бил Гејтс - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Као и код многих људи, мишљење Била Гејтса о нуклеарним електранама било је под утицајем догађаја који су се десили у прошлости, попут несреће у Чернобиљу. Међутим, Гејтс је био заинтересован и за потенцијал нуклеарне енергије као облик чисте енергије.

Након што је читао чланак о новој генерацији нуклеарних реактора који су направљени тако да спрече сличне несреће, Гејтс је 2008. основао компанију „Тера пауер“ како би искористио добробити оваквих иновација.

Забрана од америчке владе да кроз свој програм АРДП (Advanced Reactor Demonstration Program) демонстрира одрживост нуклеарне енергије, „Тера пауер“ има за циљ да изгради „потпуно функционалан напредан нуклеарни реактор у року од седам година од награде“, наводи Канцеларија за нуклеарну енергију при америчком Департману за енергију.

„Замишљамо мрежу до 2050. године која се напаја врло значајном енергијом ветра и соларном енергијом, али је допуњена нуклеарним реакторима ’Тера пауер‘“, рекао је председник и извршни директор компаније Крис Левеск за Си-Ен-Би-Си, преноси Б92 .

Левеск предвиђа да „Тера пауер“ може помоћи Сједињеним Државама да постану доминантна сила када је у питању нуклеарна енергија.

„Како друге земље буду вршиле транзицију својих енергетских мрежа, САД ће још једном извозити реакторе који ће поставити стандарде за цео свет, као што смо радили и са данашњим, конвенционалним реакторима“, рекао је Левеск.

Могућност Тера пауера“ да достигне наведене циљеве умногоме ће зависити од велике количине новца и утицаја њеног оснивача.

„Најважнији фактор је то што Бил Гејтс стоји иза овога“, рекао главни је научни истраживач на Институту Технолошког департмана за нуклеарну науку и инжењеринг, Чарлс Форсберг.

„Најбитнији фактори у развоју новог реактора су новац и стручни људи. Бил Гејтс доноси оба.“

Ови напредни, „натријумски“ нуклеарни реактори би подразумевали безбеднији систем за хлађење, складиштење енергије попут батерије, мање трошкове изградње и мање нуклеарног отпада.

Ипак, мишљења када је у питању нуклеарна енергија и даље се разилазе. Док једни сматрају да је она одличан избор, друга страна тврди да није најбоље решење.

Подсетимо, Бил Гејтс је купујући дошао до вртоглавих скоро 100.000 хектара обрадиве земље у чак 18 савезних држава, а прерачунато у квадратне километре реч је о хиљаду квадратних километара.

С недавном куповином он је постао нови највећи приватни власник пољопривредних земљишта у Америци.

Погледајте и емисију „Нови Спутњик поредак“, чија је тема било Бил Гејтс и његове намере у будућности.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала