Србин је турски клуб дигао из пепела, па победио и селектора Србије /видео/

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаСрпски кошаркашки тренер Душан Алимпијевић
Српски кошаркашки тренер Душан Алимпијевић - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Пратите нас
Српски тренер Душан Алимпијевић је успео да потпуно преокрене сезону свог Бурсаспора у турском шампионату, па је у последњем мечу успео да победи и истанбулског гиганта, Фенербахче.

Бивши тренер Црвене звезде није успевао да пронађе успех од одласка са Малог Калемегдана, пошто је након тога током пола сезоне водио руски Автодор.

У новембру прошле године преузео је турски Бурсаспор, који се мучио да забележи иоле пристојне резултате.

Турски клуб није успевао да победи практично никога ни у домаћем првенству ни у Еврокупу, а у једном тренутку забележена је серија од 14 пораза у 15 мечева.

Доласком тридесетпетогодишњег српског стручњака резултати нису моментално „експлодирали“, али је временом игра Бурсе била све боља и боља.

Почетком марта ове године деловало је као да је Алимпијевићева екипа дефинитивно испала из плеј-офа, док је и опстанак у највишем рангу колико-толико доведен у питање. Ипак, одд тада овај клуб успео да забележи пет победа у шест мечева.

Последња је вероватно и највећа од Душановог доласка у Бурсу, пошто је на домаћем терену пао Фенербахче селектора репрезентације Србије Игора Кокошкова.

Евролигашки гигант је, додуше, био без неколико кључних играча као што су Јан Весели, Марко Гудурић и Јан Весели, али су се Бурси уписала два бода као да је Фенер био у најјачем саставу.

Против Фенера је доминирао бивши играч те екипе, искусни центар Огуш Саваш са 20 поена (9/10 из игре), пет скокова и четири асистенције.

Ксавијер Манфорд је имао 16 поена, док је дабл-дабл виђен од Ламара Питерсона, који је имао 14 поена и 12 асистенција.

Алимпијевићевој чети допринос од фебруара ове године даје и трофејни репрезентативац Србије Стефан Бирчевић, који је против Фенера додао шест поена и седам скокова.

​Иако шансе да се пласира у доигравање постоје за Бурсу, тај пут ће бити јако тешко остварив, због тога што је до краја лиге остало јако мало.

У турском шампионату се игра 30 кола, а Бурса после 28 одиграних мечева има 12 победа и 16 пораза и налази се на деветом месту, првом које не води у плеј-оф.

Једну позицију испред њих је Бешикташ, који има доста бољих 15 победа и 11 пораза, али и четири меча до краја, уз један бод мање него што би требало због кршења правила лиге.

Бурса њих ни теоретски да стигне, али је практично немогуће да буде испред, с обзиром на доста лошију кош-разлику.

​Шансу ће имати у Газијантепу, који тренутно има 13 победа и 15 пораза, те се налази у серији од три неуспеха у низу.

Бурса у наредном колу гостује дванаестопласираном Галатасарају, док у последњем дочекује последњепласирани Орманспор.

Мајлс Бриџис закуцава преко Клинта Капеле - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Срби су бриљирали, али о овоме прича Америка /видео/

Газијантеп у претпоследњем колу на домаћем терену игра против једанаестопласираног Бахчешехира, док у последњем гостује тринаестопласираном Бујукчекмечеу.

Бурси опет у корист не иде кош-разлика, која је тренутно на минус 124, па ће тако морати да победи у оба своја наредна дуела, док ће Газијантеп оба морати да изгуби.

Пут Алимпијевића до плеј-офа турског шампионата пре месец дана је изгледао немогуће, а делује да ће тако и остати. Ипак, напредак у игри који је остварила његова екипа у јако кратком периоду је за сваку похвалу.

​► Како се америчка судбина поиграла са Србином и Словенцем

Доживео је неуспех са Србијом, па је донео одлуку због које је данас МВП

„Све их тестирајте на дрогу“: Американац бесан због понижавања Јокићевог „Робина“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала