Хоће ли и деца морати да се вакцинишу

© Sputnik / Игор Зарембо / Уђи у базу фотографијаВакцинација деце
Вакцинација деце - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Пратите нас
Британски сој вируса корона представља већу претњу за све, па и децу, која оболење могу да пренесу на старије укућане. Број заражене деце порастао је током протеклих месеци, али надлежни тврде да разлога за бригу нема. У току је и развој вакцине за млађе узрасте, али деца неће бити вакцинисана све док цепива не буду испитана до краја.

Председник Удружења педијатара Србије Георгиос Константинидис изјавио је да је британски сој корона вируса одговоран за дупло већи број оболеле деце него пре месец дана. Он сматра да ће и деца, упркос томе што, „слабо преносе вирус“, евентуално требати да приме вакцину.

Он је казао и да тренутно приоритет није вакцинисање деце, већ одраслих, чиме ће уједно бити заштићена и деца.

Британски сој већа претња и за децу

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић за Спутњик каже да је британски сој вируса корона заразнији за општу популацију од „обичног“, те да је самим тим заразнији и за децу, али и напомиње да, срећом, нису сва деца која се појаве у педијатријским ковид-центрима оболела од вируса корона.

„Треба бити свестан да је, ако имате повећану заразност, већи број оболелих одраслих особа, то за очекивати и код деце. Тај број, међутим, када погледате укупну ситуацију у Србији, није значајно већи и зато је донета одлука да ученици старијих разреда основних школа и средњих школа могу почети са наставом која ће бити у школама. Код деце је врло ретко да имају тежу или средње тешку клиничку слику, а то ће клиничари рећи, јер они пред собом имају најтеже случајеве, а ми гледамо укупну дечју популацију“, предочава Тиодоровић.

CC0 / / Деца могу да буду значајни преносиоци вируса
Хоће ли и деца морати да се вакцинишу - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Деца могу да буду значајни преносиоци вируса

Он, ипак, истиче да деца могу да буду значајни преносиоци вируса, а с тим ставом се слаже и епидемиолог и координатор Кризног штаба у Краљеву Радован Чеканац, који сматра да су деца имала удела у заражавању старијих чланова породица.

Чеканац потврђује да је тренутно заражено више деце него у протеклим месецима, али не може да тврди да је број оболеле деце дупло већи него прошлог месеца.

„Оно што је евидентно, ако је тачно да је британски сој заступљен у нашој популацији, а видимо и у овом таласу, да су клиничке слике далеко теже и да имамо значајно већи број умрлих у овом таласу. Ја сам у првом таласу имао четворо преминулих, у другом 36, а од 1. новембра имам укупно 273 преминулих. Не сме да се занемари да смо имали и млађих људи с тешком клиничком сликом, који су, нажалост, лоше завршили“, напомиње Чеканац.

Вакцинисање деце – након испитивања

Када је у питању вакцинација деце, Чеканац и Тиодоровић су сагласни – прво треба сачекати завршетак свих испитивања неке од вакцина за млађе узрасте, а потом и одобрење надлежних институција за њену примену.

„Тренутно млађи узраст није приоритет, али мене лично плаше и ове мутације вируса. Све чешће међу младима бележе се случајеви с озбиљнијим клиничким сликама. Овај вирус је стварно непредвидив. Видећемо како ће се у наредном периоду ’понашати‘, односно како ће га подносити млађе особе. То је један реалан страх“, истиче Чеканац.

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICПрепоруку за вакцинацију детета даваће педијатар
Хоће ли и деца морати да се вакцинишу - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Препоруку за вакцинацију детета даваће педијатар

Тиодоровић подсећа да је прва вакцина против грипа била намењена само старијима од 20 година и да је та старосна граница временом спуштена на 12 година, а потом и на шест месеци, уз сагласност педијатра.

„Одлуку о томе којем ће детету, ког узраста и у којој ситуацији бити препоручено да се вакцинише доноси педијатар. За ону децу која могу евентуалним заражавањем доћи у тежу клиничку ситуацију свакако ће бити препорука да буду вакцинисана“, каже Тиодоровић.

Према Тиодоровићевим речима, „Фајзер“ је тренутно једина компанија која је спровела студију и истраживања везана за вакцину за млађе узрасте. На томе ради и „Модерна“, а Тиодоровић је очекује да ће вакцину за млађу полулацију развити и Русија.


Погледајте и:

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала