„Идемо!“ Русија слави – 60 година од Гагариновог лета у космос

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаКосмонавт Юрий Гагарин докладывает по телефону Первому секретарю ЦК КПСС Никите Сергеевичу Хрущеву об успешном завершении космического полета, 1961 год
Космонавт Юрий Гагарин докладывает по телефону Первому секретарю ЦК КПСС Никите Сергеевичу Хрущеву об успешном завершении космического полета, 1961 год - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Пратите нас
Данас, када се више него икад говори о милитаризацији космоса и могућем космичком рату, Русија се с поносом сећа Јурија Гагарина, чији је лет у космос био прва и неочекивана победа СССР-а над Америком у космичкој трци.

Гагаринов лет у орбиту догодио се скоро месец дана пре него што је први амерички астронаут Алан Шепард послат у свемир. Било је то време жестоког ривалства између Совјетског Савеза и САД. Совјети су добили и ту трку, као и многе претходне.

„Совјетски Савез нас је победио“, признао је тада Џон Кенеди.

Гагарин је тиме отворио нову страницу у истраживању свемира и постао симбол развоја совјетске науке и ваздухопловства.

Када је 27-годишњи Гагарин полетео у свемир имао је чин старијег поручника, а када је слетео на земљу - био је мајор. Због подвига,  одликован је и бројним орденима Совјетског Савеза. Свечано је дочекан на Црвеном тргу у Москви, славила га је цела земља, а совјетски дечаци су маштали о томе да постану космонаути. Гагарин је постао симбол епохе.

Совјети су његовим именом називали улице, тргове, фабрике, паркове, а чак је и један град назван у његову част.

Постао је звезда у целом свету. Дочекивали су га председници многих земаља, енглеска краљица је с њим вечерала “на руски начин”, а свет је поверовао да су сви Руси онако добри и насмејани као он.

Нико у то време није знао шта очекује првог човека у орбити. Чак је и Гагарин, два дана уочи лета, написао опроштајно писмо својој породици.

Космичка трка између две велесиле, САД и СССР-а, почела је лансирањем совјетског сателита „Спутњик-1“, 4. октобра 1957 и трајала је све до 1988. године, а постала је важан део културне, технолошке и идеолошке конфротације између Вашингтона и Москве за време Хладног рата. Током тих година Совјетски савез је успео да лансира први вештачки сателит, пошаље прво живо биће у свемир, првог човека у орбиту и првог човека који ће прошетати у отвореном свемиру.

САД су успеле прве да пошаљу човека на Месец, мада данас постоје теорије да је НАСА лажирала тај догађај, како би победила у свемирској трци.

Одржавањем изложби, концерата, тематским вечерима и обиласцима места повезаних са Гагариновим животом у руској Оренбуршкој области је почело обележавање шедесетогодишњег јубилеја, симболично - 60 дана пре датума на који је славни астронаут полетео у свемир и тиме отворио еру космонаутике.

Гагарина у овом крају Русије посебно славе, а и сам астронаут је волео да говори да му је управо Оренбург „дао крила“. У том граду се Гагарин школовао за пилота и ту је упознао своју супругу Валентину.

Поводом јубилеја, Оренбуршци су и аутомобилима исписали реч „Идемо!". То је био чувени Гагаринов усклик, који је изговорио, 12. априла 1961. године, непосредно пред свој први лет у космос.

Гагарин је у свемирској летелици „Восток 1“облетео један круг око земље за 108 минута. Летео је на висини од 302 километара и брзином од скоро 28.000 километара на сат. Његова мисија је прослављена као велика победа Совјета над Американцима у ери Хладног рата и свемирске трке.

Једну блиставу каријеру прекинуо је један банални лет авионом. Гагарин је погинуо у авионској несрећи док је тестирао млазни авион. Требало је то да буде, како је сам изјавио пред лет, један рутински задатак.

Урна са његовим пепелом је постављена у зидине Кремља.

Опроштајно писмо,  написано породици, добила је жена, седам година касније. Било му је само 34 године.

Опширније о овој теми можете сазнати у емисији Љубинке Милинчић "Мој поглед на Русију".

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала