Ово је напад на српски народ и Цркву: Отац Сава је и физички угрожен - на томе се неће стати

© AP Photo / Visar KryeziuОВК
ОВК - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Пратите нас
Отац Сава Јањић сада је и директно физички угрожен, о томе треба водити рачуна, јер напади на овоме неће стати. Опаснија од лажне оптужбе за ратни злочин је чињеница да се нова власт у Приштини сагласила са свим екстремистима који га нападају деценијама. Ово је напад на наш народ и Цркву и порука да КФОР стално мора бити испред наших светиња.

Овако новинар и писац са Косова Живојин Ракочевић коментарише захтев Савета за заштиту људских права и слобода из Приштине да треба покренути истрагу због ратних злочина против игумана манастира Дечани Саве Јањића.

Напад на Оца Саву напад је на српски народ

Ова оргнизација тврди да су Албанци у манастиру држани као таоци, а да су Високи Дечани били војна и паравојна база у којој се делило оружје мобилисаним Србима. Такође, наводе да је Јањић манастир претворио у амбасаду Србије и пропагандни центар.

© Sputnik / Дејан СимићСава Јањић, игуман манастира Високи Дечани
Ово је напад на српски народ и Цркву: Отац Сава је и физички угрожен - на томе се неће стати - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Сава Јањић, игуман манастира Високи Дечани

Ракочевић објашнајва да иза напада на Саву Јањића не стоји само ова организација:

"Ради се о читавој мрежи екстремних подорганизација које су видљиве, имају утицај на јавност, нарочито на традиционалне полуплеменске структуре, које не верују институцијама. Морамо да будемо свесни да је Сава Јањић већ 20 година мета тих организација на различите начине. Ту је екстремно удружење историчара из Дечана. Они су све, сем историчари, то је нека параисторијска група која сматра да су Дечане подигли Албанци. Та организација непрестано, на свим нивоима напада Саву Јањића", подсећа Ракочевић.

Ко оптужује игумана Дечана

На челу организације која је оптужила игумана Јањића да је затворио Албанце у манастир је Халит Барани, који је за време сукоба на Косову 1998. и 1999. године био активан у Ослободилачкој војсци Косова у региону Косовске Митровице.

Берани је познат по томе што је 17. марта 2004. новинарима пренео да је смрт тројице албанских дечака, који су се утопили у Ибру, била освета Срба за инцидент који се догодио у Чаглавици. Био је то повод за мартовски погром над Србима.

Хјуман Рајтс Воч је још 2004. установио да је представник ове организације "са јаком националистичком агендом” пренео лажну вест да су дечаке убили Срби. Међународне снаге УНМИК полиције и КФОР ухапсиле су, али и одмах, без образложења, ослободиле Баранија, који је и у то време био председник Савета за заштиту људских права и слобода у Косовској Митровици.

© AP Photo / Висар КриезиуЗапаљене српске куће у Чаглавици 17, марта 2004 - Косово
Ово је напад на српски народ и Цркву: Отац Сава је и физички угрожен - на томе се неће стати - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Запаљене српске куће у Чаглавици 17, марта 2004 - Косово

Ангажман лажног сведока

Адвокат из Косовске Митровице Дејан Васић каже да је напад на игумана српске светиње под заштитом УНЕСКО само један од ангажмана, како каже, лажног сведока Баранија.

"Он је одавно познат као некредибилан и пристрасан сведок, још од суђења Слободану Милошевићу у Хагу 2002. године , па преко поступка који је вођен против Оливера Ивановића. Његове изјаве за озбиљно више не узима нико, па чак ни косовска јавност, овој оптужби не бих придавао посебну пажњу", каже Васић.

Опасно ћутање Приштине

Ракочевић сматра да је у овом тренутку опаснија од прозивке за наводни ратни злочин чињеница да се нова политичка структура која је на власти у Приштини сагласила са свим екстремистима који то деценијама раде.

"Нисмо чули ни један глас осуде, ни од председнице Османи, нити од Аљбина Куртија, а истовремено читав хор политичара понавља да је истина која излази из Дечана великосрпска пропаганда, како се она мора зауставити", каже Ракочевић.

Он додаје да је Сава Јањић најдеморатаскији човек овог простора деценијама, апсолутни миротворац и демократа, а демократе у оваквим тоталитарним друштвима одмах постају мета.

© AP Photo / Visar KryeziuМанастир Високи Дечани
Ово је напад на српски народ и Цркву: Отац Сава је и физички угрожен - на томе се неће стати - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Манастир Високи Дечани

"Људи као што је отац Сава су највећа опасност, али и највећи позив да то друштво мора да се промени. Сава Јањић и та мала енклава, мали гето заштићен КФОР-ом, постао је демократски узор, он има више демократског капацитета од свих институција које су формиране на Косову и Метоији. Он изазива страх, тај непрестани позив "промените се". А када овде некоме из тоталитарног миљеа кажете да мора да се промени, он је спреман да уради најгоре", каже Ракочевић.

Симбол напада на све српско

Он сматра да је отац Сава Јањић сада директно и физички угоржен, да о томе треба водити рачуна, јер напади на овоме неће стати, јер су Дечани симбол напада на нашу Цркву и наш народ свуда на Косову и Метохији.

"Сава Јањић и Високи Дечани су заправо та суштина око које се врти наша судбина, од које зависи. Ово је проука да се КФОР стално мора враћати испред наших светиња. Не само да буде испред Дечана, него да међународно војно присуство буде живо на местима која су фатално угрожена од оваквих изјава, од оваквих људи. На крају крајева, од овакве примене закона на Косову и власти која се овако понаша", каже Ракочевић.

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је игуман Јањић мета напада само зато што чува манастир од оних који би волели да Дечани не постоје.

"Напади су показатељ колико је угрожена српска културна баштина, али и СПЦ на Косову и Метохији. Надам се да ће се и међународна заједница овим позабавити на још озбиљнији начин“, рекла је премијерка и истакла да је манастир Високи Дечани светска културна баштина, а СПЦ стуб онога што значи Србија на Косову и Метохији и живот Срба у јужној покрајини.

© AP Photo / VISAR KRYEZIUАрхивска фотографија - једна од прослава независности Косова у Приштини
Ово је напад на српски народ и Цркву: Отац Сава је и физички угрожен - на томе се неће стати - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Архивска фотографија - једна од прослава независности Косова у Приштини

Реаговала је и Канцеларија за Косово и Метохију у којој кажу да су неосноване и пажљиво смишљене да би се замаскирала права истина о угрожености манастира који се због учесталих напада екстремиста пуних 20 година налази под оружаном заштитом међународних снага.

НАТО окупација није алиби

Поводом отужби за наводне ратне злочине огласио се и Покрет за одбрану Косова и Метохије који подсећа да је игуман предмет новог таласа медијске хајке приштинских политичара и медија од објаве организације "Европа Ностра" да је уврстила Дечане међу седам најугроженијих споменика културног наслеђа Европе.

"Упозоравамо српске државне органе да их привремена НАТО окупација Косова и Метохије не може амнестирати од историјске и законске одговорности за безбедност наших светиња и сународника. Позивамо српску јавност и медије да пажљиво прате и реагују на искушења и страдања кроз која пролазе манастир Високи Дечани, наше светиње и наш народ на Косову и Метохији", саопштио је Покрет за одбрану Косова и Метохије.

На оптужбе и увреде Савета за заштиту људских права и слобода из Приштине који је затражио истрагу против њега због ратних злочина одговорио је и сам Сава Јањић поруком на Твитеру;

„Блажени сте када вас срамоте и прогоне и лажући говоре против вас свакојаке рђаве речи, због мене. Радујте се и веселите се, јер је велика плата ваша на небесима", цитирао је Јањић апостоја Матеју.

Погледајте и:

Овако је отац Сава Јањић говорио за Спутњик о покушајима наше цркве да у тешком времену остане уз свој народ

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала