Руски космонаути из свемира честитали годишњицу Гагариновог лета /видео/

© Sputnik / Youtube/Sputnjik Srbija/PrintscreenРуски космонаути са Међународне свемирске станице честитају Дан космонаутике поводом 60 година од лета Јурија Гагарина у свемир
Руски космонаути са Међународне свемирске станице честитају Дан космонаутике поводом 60 година од лета Јурија Гагарина у свемир - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2021
Пратите нас
Руска посада Међународне свемирске станице честитала је свима Дан космонаутике, који се обележава 12. априла, на дан када је руски космонаут Јуриј Гагарин постао први човек у свемиру.

Руска посада подсетила је на херојски чин њиховог сународника Гагарина, који је пре тачно 60 година био први човек који је напустио Земљу и извео орбитални лет.

Гагарин је у свемирској летелици „Восток 1“облетео један круг око Земље за 108 минута. Летео је на висини од 302 километара и брзином од скоро 28.000 километара на сат. 

Гагаринов лет у орбиту 1961. године означио је победу Совјетског Савеза у свемирској трци са САД, усред Хладног рата.

После лета у свемир, Јуриј Гагарин је постао светска звезда и симбол епохе. Славио га је не само цео Совјетски Савез, који је по њему називао улице и фабрике, чак и један град, већ и цео свет.

Шест деценија од првог лета човека у свемир у Русији се обележава низом свечаности.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала